U užem gradskom području Srebrenika intenzivirani su radovi na jednom od najznačajnijih projekata, projektu toplifikacije i priključenja stambeno-poslovnih objekata na jedinstveni sistem grijanja. Realizacijom pomenutog projekta, čija je okvirna finansijska vrijednost oko 315.000KM, znatno će se smanjiti zagađenost zraka, ali i smanjiti troškovi toplotne energije za korisnike koji budu priključeni na gradski sistem grijanja, kaže gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.“Ovo je najbitniji projekat za uže gradsko područje Srebrenika u ovoj godini.

Finansijska konstrukcija za projekat toplifikacije grada je zatvorena i finansijska sredstva su već na namjenskom računu budžeta Grada Srebrenika. Osnovni izvor finansiranja je Grad Srebrenik, uz još nekoliko izvora finansiranja” – kaže Omerović.On napominje da je Srebrenik jedini grad unutar BiH koji je bio učesnik međunarodnog Compose projekta te su na određene načine koristili benefite pomenutog projekta:“Sva projektno tehnička dokumentacija koja podrazumijeva ovu fazu toplifikacije urađena je iz finansijskih sredstava Compose projekta” – kaže gradonačelnik Omerović.Fahrudin Karić, koordinator projekta pojašnjava da je plan uvezati dva proizvodna kapaciteta, jedan koji je trenutno nedovoljno iskorišten i buduće kotlovsko postrojenje koje će biti smješteno u Domu kulture.

Sve pomenuto rezultirat će povećanjem pouzdanosti u isporuci toplotne energije, smanjenja troškova proizvodnje toplotne energije i u konačnici, smanjenjem troškova grijanja poslovnih i stambenih objekata u Srebreniku.“Cijena priključka je simbolična, što je pokazatelj istinske želje opštine da se taj sistem što brže razvije i ona iznosi 5KM po metru kvadratnom. Cijena isporučene toplotne energije je 2KM po kvadratnom metru a ako korisnik ima ugrađen mjerni uređaj cijena je niža, otprilike nekih 1,60KM po m2” – navodi Karić.

Prema planu, radovi na sistemu toplifikacije trebali bi biti završeni do oktobra, što znači da bi već od ove grijne sezone stepen zagađenja zraka iz individualnih kotlovnica u Srebreniku trebao biti znatno smanjen.

Izvor: RTV Slon