U osnovnoj školi u Srebrenici danas će biti održana svečanost povodom krsne slave Svetog Save. Iz tog razloga, djeca srebreničkih imama neće ići u školu, niti će prisustvovati predviđenoj svečanosti.

Nama je žao da direktor škole i ostali uposlenici ignoriraju činjenicu da je većina naše djece u školi, a da naša djeca ni na koji način nisu u nacionalnom ili vjerskom smislu prezentirana. Mi nemamo ništa protiv toga da se obilježava Dan škole, ali to treba da bude datum koji svima odgovara i koji je neutralan, a ne da se samo veže za sprski narod i srpske svece – poručuju iz MIZ Srebrenica.

Ističu da je neophodno da se odnos prema bošnjačkoj djeci promjeni, te da ne žele da njihova djeca učestvuju na manifestacijama koje ih ne predstavljaju.Smatramo da škola gdje su djeca jednog naroda većina, pa sve i da su u manjem broju zastupljena, ne bi trebala da su zapostavljena, niti da im se bilo šta nameće od druge strane, o bilo kojem narodu da je riječ. Diskriminacija je neprihvatljiva po bilo kojoj osnovi, a pogotovo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Stoga naša djeca neće biti prisutna na današnjim svečanostima, a na ostalim roditeljima je da odaberu hoće li im djeca ići na današnji i slične događaje – poruka je srebreničkih imama, čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Također dodaju da će njihova djeca koja pohađaju srednju školu biti na nastavi, ali neće prisustvovati nikakvoj svečanosti.

Izvor: RTV TK