– Nove mjere u Srbiji trajaće 15 dana, poslije čega će se razmatrati nove mjere

BEOGRAD (AA) – U Srbiji počinju da se primjenjuju nove mjere – zabrana rada ugostiteljskih, prodavnica i tržnih centara od 21.00 do 5.00 sati.

Rad poslije 21 sat dozvoljen je apotekama, dostavama brze hrane, benzinskim pumpama koje toče gorivo i privrednicima koji rade treću smjenu.

Mjere će važiti naredne dvije nedjelje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je izjavila da će mjere važiti do 1. decembra, a da će ako se brojevi ne budu popravili mjere biti pooštrene i da je uslijed pogoršanja epidemiološke slike moguće i uvođenje zabrane kretanja, ali da u Vladi nisu za to.

Uz to, izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti od sada će kazne za kršenje mjera, pored inspektora, moći da piše i Komunalna milicija.

Kako je danas najavljeno iz gradske uprave Beograda, inspekcije će se fokusirati na one koji i do sada nisu poštovali mjere i kršili prethodnu odredbu o zabrani rada ugostiteljskih objekata posle 23 sata.

U Beogradu su od danas ukinute i noćne linije gradskog prevoza.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prije pet dana uvedene su kazne od 5.000 dinara za građane koji krše mjere i ne nose masku, dok su kazne za pravna lica od 50.000 do 300.000 dinara.

(RTV TK)