Crna Gora zatvara granice za strane državljane, osim za one sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Također, bit će zatvoreni svi ugostiteljski objekti, tržni centri, dječije igraonice i kladionice, odlučilo je večeras Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, javlja RTV Budva.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je na konferenciji za novinare da promet robe za potrebe Crne Gore, kao i za tranzit, ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora.

On je precizirao i da zabrana ulaska u Crnu Goru ne važi ni za strance koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet roba.

Simović je ponovio da Crna Gora nikada neće zatvoriti granice za svoje građane.

– Naprotiv, posebna pažnja i briga će se usmjeriti u pravcu zbrinjavanja naših građana, studenata, naše djece, koja se zbog situacije u drugim državama moraju vratiti svojim kućama – istakao je Simović.

Među mjerama koje je danas usvojilo Nacionalno koordinaciono tijelo su i obavezna samoizolacija za sve crnogorske državljane i strance za koje ne važi zabrana ulaska, koji dolaze iz inostranstva, u trajanju od 14 dana.

Zabranjuje se i pružanje ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste.

Od večeras će biti zatvoreni disko i noćni klubovi, ugostiteljski objekti, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju njeno preuzimanje, uz zabranu boravka gostiju u tim objektima.

Među novim mjerama je i zatvaranje tržnih centara, dječijih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica.

Ograničava se broj kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta.

Simović je kazao da nove mjere stupaju na snagu večeras, da su privremenog karaktera i da će se primjenjivati u narednih 15 dana.

On je istakao da se svi moraju pridržavati mjera.

Nacionalno koordinaciono tijelo ranije je zabranilo sva javna okupljanja u Crnoj Gori, a od ponedjeljka će, na najmanje 15 dana, biti zatvorene sve vaspitno-obrazovne ustanove.

Brnabić: Granice Srbije zatvorene za strance

– Građanima je preporučeno da budu u samoizolaciji, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić

BEOGRAD (AA) – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će granice Srbije od večeras biti zatvorene za sve strane državljane, osim za diplomate i one koji imaju boravišnu dozvolu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naše granice su otvorene za naše državljane koji se vraćaju u Srbiju”, rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije i dodala da je obaveza državljana Srbije koji dolaze iz inostranstva da budu u izolaciji 14 dana, a da ako im se pojave simptomi moraju da se telefonom jave nadležnoj ustanovi.

Brnabić je dodala da oni koji dolaze iz žarišta moraju da budu u samoizolaciji 28 dana, a da će njihovim porodicama biti na usluzi putem lokalne samouprave.

Ona je rekla da građanima ne mogu da zabrane da se kreću, ali da važi najjača preporuka da ljudi sede u kućama u samoizolaciji.

“Za lica starija od 65 godina, da ne izlaze iz kuća, organiozovaćemo se sa omladinskim udruženjima i svim političkim strankama da starijim sugrađanima budemo na raspolaganju”, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da svi koji mogu da rade od kuće, treba da rade od kuće, dok će u proizvodnom sektoru morati da se koristi zaštitna oprema, ali da će biti nastavljeni infrastrukturni radovi.

Brnabić je rekla da je cilj da u bolnici bude mesta za ljude kojima je bolničko lečenje potrebno i da u bolnici bude što manje ljudi.

Ona je dodala i da je cilj zaštita zdravstvenog sistema.

Izvor: RTVTK