Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine proteklog su vikenda, u tri odvojena slučaja, spriječili krijumčarenje 29 ilegalnih migranata i tom prilikom priveli sedmoricu državljana BiH.

Na području Ljubuškog, u neposrednoj blizini granice s Republikom Hrvatskom, pripadnici PGP-a Doljani su 22. rujna, spriječili krijumčarenje 12 državljana Republike Turske. Nalazili su se u trima vozilima, bosanskohercegovačkih, njemačkih i hrvatskih nacionalnih oznaka, kojima su upravljala trojica državljana BiH.

Dan ranije, 21. rujna, u graničnom pojasu na području Gradiške spriječeno je krijumčarenje 15 osoba afroazijskog podrijetla, koje su se nalazile u trima taksi vozilima, bh. nacionalnih oznaka. Vozilima su upravljali bh. državljani.

Uz navedeno, službenici PGP-a Gradiška istoga su dana na prijelazu Gradiška na izlasku iz BiH, spriječili krijumčarenje dviju osoba afroazijskog podrijetla. Bile su skrivene u prtljažniku, a otkrivene su tijekom granične kontrole Audija, bh. nacionalnih oznaka, na drugoj liniji graničnih provjera.

Nitko od navedenih 17 ilegalnih migranata nije posjedovao identifikacijske dokumente, a u razgovoru s našim službenicima izjavili su da dolaze iz Bangladeša i Pakistana. Prema naredbi tužitelja Tužiteljstva BiH, protiv sedmorice državljana BiH bit će dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “krijumčarenje ljud” a dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Državljani Turske, Bangladeša i Pakistana predani su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Izvor: RTV Slon