Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak zahvalio je danas svima, posebno penzionerima starijima od 65 godina koji su ispoštovali sve mjere koje je Štab donio.

Štab je tokom dva dana izvršavao konkretne zadatke Predsjedništva Bosne i Hercegovine te su na 14 graničnih prijelaza koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH postavljeni trijažni šatori za boravak građana, a tu su im osigurani toaleti, voda i sve drugo neophodno za život.

“Danas smo postavljali trijažne šatore i izolacijske prostore na granicama BiH, tako da smo na 14 prijelaza osigurali prostor za boravak uz toalete i dostupnu vodu. Sve je namijenjeno sugrađanima koji dođu u BiH iz inostranstva i koji će boraviti tu privremeno dok se ne odredi lokacija za dalju izolaciju”, rekao je Solak te pojasnio kako će građani tu boraviti do određenja mjesta gdje će boraviti poslije zdravstvenog pregleda te je zamolio za strpljenje. Dodao je da će svi građani koji dolaze u BiH odnosno u FBiH biti pregledani, a po procjeni epidemiologa bit će određeno da li će u izolaciji biti u šatorima ili kući.

Postavljeno je 13 šatora za trijažu jer su granični prelazi Neum I i Neum II, zbog blizine, objedinjeni, 46 šatora za smještaj ljudi koji ulaze u BiH i 13 šatora za pripadnike FUCZ. Osim šatora obezbijeđeno je i 280 poljskih kreveta, 736 deka, 13 termalnih kamera za mjerenje temperature, 12 setova za rasvjetu, 12 benzinskih agregata, 11 cisterni za vodu, dva spremnika za vodu, 680 litara sredstava za dezinfekciju, 26 ručnih pumpi za dezinfekciju prostora, 1.290 rukavica, 2.300 maski, 95 vizira, 138 zaštitnih odijela i 500 paketa sa hranom i vodom (paket za 24 sata po osobi) za bh. državljane koji će boraviti u šatorima za privremeni boravak. Osim šatora transportovana su i na svih 14 graničnih prelaza postavljena i 33 mobilna toaleta.

Šatori su postavljeni na graničnim prelazima Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača postavljeni su samo trijažni šatori a za privremeni boravak će se koristiti ranije postavljeni šatori Oružanih snaga BiH.

Naglasio je da se donesene mjere poštuju te da nema nikakvih problema, ali i da su u stalnom kontaktu s kantonalnim službama.

“Nadam se da će se sve ovo brzo završiti i molim građane da se pridržavaju naredbi i da ne izlaze napolje ako nemaju prevelike potrebe”, poručio je Solak.

FENA

A.Osmičić