Slovenski poslodavci koji će zbog epidemije koronavirusa zaposlene upućivati kući “na čekanje” morat će im isplaćivati naknadu od 80 posto prosječne plaće u zadnja tri mjeseca, a 40 posto te svote osiguravat će država, predložila je vlada u srijedu. 

Takvo interventno rješenje predloženo zbog negativnih učinaka epidemije koronavirusa na privredu prihvatio je u srijedu parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a zastupnici će ga potvrditi krajem sedmice u paketu pomoći za ekonomiju.

Radnik će na takvo čekanje moći biti poslan u trajanju od najviše tri mjeseca, a poslodavci pravo na subvencioniranje države iz tog naslova mogu ostvariti samo jednom za tri mjeseca zaredom.

Na pomoć države ne mogu računati oni poslodavci koji su porezni dužnici ili su u insolventnom postupku.

Na naknadu 80 posto prosječne plaće dok su kod kuće imaju pravo i oni radnici koji moraju u izolaciju jer im je određena karantena, ali u njihovu slučaju taj trošak pokriva država.

Takve olakšice priznat će se poslodavcima koji zbog pada narudžbi i proizvodnje moraju poslati na čekanje trećinu zaposlenika ili više, ali i malim te mikropoduzećima s jednim ili nekoliko zaposlenih.

Riječ je o približno 110.000 kompanija koje djeluju na načelu “samozapošljavanja”, a kakvih je mnogo u kulturi, novinarstvu, uslužnim i drugim djelatnostima, prenosi Hina.

Izvor: Biznis Info