Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i pridruženi proizvođači trebali bi u nedjelju nastaviti pregovore o produženju dogovora o smanjenju proizvodnje nafte.

Trenutni dogovor koji ističe krajem ovog mjeseca potpisan je na period od dva mjeseca, u pokušaju da se smanji snabdijevanje i povećaju globalne cijene nafte koje su potonule nakon što je koronavirus srušio potražnju.

Dogovor o nastavku smanjenja proizvodnje čini se izgledan, kazao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg, prenosi agencija dpa.

Osim toga, zemlje koje su proizvele više nego što su trebale prošlog mjeseca su izgleda dogovorile da podrže svoje obaveze u budućnosti, kazao je on misleći pritom na Irak, Nigeriju, Angolu i Kazahstan.

Međutim preveliko povećanje cijena moglo bi naštetiti OPEC-u, upozorava analitičar, jer bi moglo podstaći više američkih dobavljača da uđu na tržište.

Nivo cijena iznad 40 dolara pružio bi poticaj američkim proizvođačima koji su se tokom krize povukli da se vrate na tržište, navodi Weinberg.

“Prebrzim rastom cijena, OPEC sam sebi kopa grob”, kazao je on.

Od aprilskog dogovora o smanjenju proizvodnje, referentna cijena za evropski brent oporavila se sa oko 20 dolara po barelu na 41 dolar. (BiznisInfo)

A.Osmičić