Pandemija korona virusa napravila je mnogo problema privrednicima u cijelom svijetu. Ekonomsko tržište svijeta postavlja nove uslove, slijede nova poskupljenja. Piletina i meso uskoro poskupljuju, ali i ostale životne namirnice. Peradari u BiH objašnjavaju da su se morali opredijeliti na ovaj potez iz dva razloga. Prvi je što su skočile cijene stočne hrane na svjetskim berzama, a drugi što im država nije pomogla ni sa jednom konvertibilnom markom.

Svjetska tržišta postavljaju tempo, najavljuju se nova poskupljenja, ovaj put pilećeg mesa i jaja. Građani nezadovoljni, plate sve manje, potrošačka korpa sve veća.

Ako ništa moraće promijeniti proizvode koje su koristili ranije. Neke jeftinije”.

“Kako nisu. I niže su kod ljudi. A mnogo ljudi je ostalo bez posla. Naravno da je skupo”.

“Eno ti u Parlamentu, u njih jeste normalno. Hajde uzmi mene i tebe ili bilo kojeg običnog radnika. A u parlamentaraca je elhamdulillah”.

“Mi nismo iz Sarajeva, mi smo iz Novog Sada. Ali isto je kao i ovdje, udar na džepove građana i to je to”.

“Vidjećete da je nemoguće platiti osnovne životne namirinice, pogotovo lijekove penzioneri, a i mi omladina Boga mi. Radimo supruga i ja, ali oper jedva kraj s krajem sastavljamo. Morate dodatne poslove raditi da bi mogli ostavriti nešto”.

“Ozbiljno? Ma dobro, mene to ništa ne brine. Mene što brine jeste što je pojeftinio moral”, kazali su nam građani.

Svaka poljoprivreda želi organizovanu i zaštićenu državu, ali u BiH nije slučaj, jer se ne poštuju propisi i pravila ističu peradari. Oni traže da država odgovara mjerama reciprociteta, jer se BiH teško nosi sa velikim svjetskim ekonomijama. Peradarska proizvodnja za vrijeme Covida 19 pala je do 20%. Da li je definitivno izvjesno poskupljenje piletine i jaja?

“Mi mislimo da je to zaista izvjesno, a osnovni razlog najavljenog poskupljenja je enormno povećanje cijena stočne hrane. Obzirom da su ključne komponente za spremanje stočne hrane poskupile između 30 i 50%. Mislimo na kukuruz, sojinu i suncokretovu sačmu i sojino zrno. Što je povuklo i rast cijena ostalih komponenti za spremanje hrane. Mi predviđamo da to neće biti drastična poskupljenja, mislim da će se kretati od 10 do 20% u odnosu na trenutne tržišne cijene”, izjavio je Predrag Miličić, predsjedavajući Koordinacionog tijela za peradarstvo/živinarstvo BiH.

Kukuruz – osnovni element za bilo koju stočnu hranu, prošle godine na svjetskoj berzi je koštao 127 eura po toni, danas tona istog kukuruza je 195 eura, objašnjava Edin Jabandžić potpredsjednik Udruženja peradara BiH. On navodi primjer Austrije koja je pomogla privrednike od početka pandemije do danas sa 60 milijardi eura, dok s druge strane sedam najvećih peradarskih firmi koje pokrivaju 80% tržišta BiH, nisu dobili nijedan fening poticaja.

“Donijeli su odluku da će subvencionirati firme koje su 30% i više su imale izvoza za vrijeme pandemije. Zamislite da su firme iz peradarstva izvezle svoje proizvode i da je bh. tržište ostale bez piletine i pilećih proizvoda u BiH. Šta bi tek onda bilo? Nevjerovatna odluka”, rekao je Edin Jabandžić, potpredsjednik Udruženja peradara BiH.

Kada dolazi do poskupljenja onda idu lančane reakcije. Za očekivati je rast cijena i ostalih vrsta mesa i životnih namirnica koje su vezane za stočnu hranu odnosno generatore rasta. Pored toga ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac poručuje da se uskoro čeka otvaranje kineskog tržišta mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

(RTV Slon)