Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, iznio je nove preporuke u vezi sa imunizacijom u Federaciji BiH.

– Jedna od preporuka je da se osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom osigura najmanje jedan dan u sedmici kada mogu, uz pomoć prevoditelja, dobiti pomoć da se mogu vakcinisati – rekao je Skočibušić.

Također, preporuka je da se nakon vakcinisanja postojećih grupa koje su već predložene pristupi prema odluci kantonalnih zavoda za javno zdravstvo vakcinisanju drugih grupa stanovništva koje nisu u sadašnjim prioritetima.

– Osim toga, Zavod za javno zdravstvo FBiH će provesti vakcinisanje grupa od posebnog interesa za Federaciju i BiH – kazao je Skočibušić.

Predloženo je da kantonalni zavodi za javno zdravstvo počnu sa organizacijom dana otvorenih vrata sve prema raspoloživim količinama vakcina.

Predviđena je i masovna imunizacija na nivou općina s ciljem veće dostupnosti domaćinstvu.

– Predloženo je formiranje mobilnih timova koji bi trebali služiti za imunizaciju migranata i Roma, odnosno posebno ranjivih grupa koje nisu dovoljno uključene u zdravstveni sistem BiH, a koje su među nama. Također, potrebno je formirati mobilne timove za imunizaciju domaćinstva koje je veoma udaljeno od sjedišta centara za imunizaciju – istakao je Skočibušić, te dodao da bi se vakcinisanje trebalo obavljati od 8 do 20 sati u dvije smjene, i to svaki dan u sedmici.

Na ovaj način, kako kaže, sačuvat će se dobra epidemiološka situacija u Federaciji BiH.   

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Fabio Scano nakon sastanka koji je u vezi s procesom imunizacije i epidemiološkom situacijom održan u Federalnom ministarstvu zdravstva, izjavio je da se u Federaciji BiH potrebno fokusirati na vakcinisanje starije grupe stanovništva, koje je, kako je naveo, najranjivija jer je u njoj najveći broj smrtnosti od koronavirusa.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je primjetno u zemljama koje imaju visoku stopu vakcinisanih da se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa povećava.

Delta soj je predominantan u većini zemalja evropske regije Svjetske zdravstvene organizacije. Sada već moramo nešto preduzeti. Ne možemo da predvidimo u kojem pravcu epidemija ide i kada će završiti. Da bi se transmisija smanjila mi znamo šta moramo uraditi kao institucija i pojedinci uz jačanje vakcinacije. Moramo pojačati testiranje i ako neko ima simptome, molim vas da se testirate u vašoj zdravstvenoj ustanovi, a ukoliko ste pozitivni ostanite kući i izolujte se – kazao je Scano.