Sjednicu Skupštine TK hitnog karaktera obilježio je istup zastupnika SDA Bege Gutića, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika kluba ove stranke. Gutić je za govornicom, između ostalog optužio Vladu TK za političku korupciju u Direkciji regionalnih cesta TK, jer je sa pozicije kapitalna ulaganja 800 000 KM prebačeno na poziciju tekućeg ljetnog održavanja Regionalnih cesta.

„Već imamo dva gafa koja je napravila ova vlada za ova dva mjeseca. Prvi je nesretni gaf sa imenovanjem savjetnika premijera koji je osuđen za korupciju i drugi je ova izmjena i dopuna finsnsijskog plana kojim se pogoduju određenim firmama koje će raditi posao tekućeg održavanja“, izjavio je Bego Gutić, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Opozicione stranke podržale su prijedlog Bege Gutića uz sugestiju da se navedena tačka uvrsti u dnevni red naredne sjednice Skupštine TK kako bi se pripremili materijali i o njima moglo raspravljati.

„Mene jako jako interesuju te koruptivne radnje za koje ja, bez razlike koja si stranka tvrdim: Ko je uradio nek odgovara i hajd da počnemo raditi korektno i pošteno, ništa više“, kazao je Selim Bešlagić, zastupnik „Naše stranke“ u Skupštini TK.

Osim finsnisjkog poslovanja Direkcije cesta Gutić je tražio da u dnevni red budu uvrštene još tri tačke: Izmjene zakona o dopunskim pravima demobilisanih boraca, stanje u GIKIL-u i  migrantska kriza, ali nijedna od inicijativa nije dobila potrebnu većinu glasova.

Osim toga, zastupnici iz nekoliko klubova predložili su da se sa dnevnog reda sjednice Skupštine povuče tačka o prijedlogu Odluke o izboru i imenovanju u stalna i povremena radna tijela Skupštine TK jer je, kako se moglo čuti, vladajuća većina zloupotrijebila ovlasti.

„Mi smo do sad uvijek radili i od osnivanja Kantona i Skupštine da su svi politički subjekti zasupljeni u komisijama kako bi imali informaciju i mogli se pripremati za sjednicu Skupštine“, izjavio je Senad Alić, zastupnik PDA u Skupštini TK.

Dževad Hadžić, zastupnik SDP u Skupštini TK sličnog je mišljenja.

„Mi smo već prije govorili da je ova trgovačka većina istrgovala i oduzela nama ono što nam pripada. Uskratili su nas i u smislu broja i u smislu kvaliteta komisija, tako da u nekim komisijama praktično i nema nikoga iz opozicije što se do sad nikad nije desilo“, kazao je Hadžić.  

Prijedlog da se ova tačka povuče sa dnevnog reda nije dobio potrebnu većinu u Skupštini TK te je Odluka o izboru i imenovanju u stalna i povremena radna tijela Skupštine TK usvojena.

Izvor: RTV Slon