Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA), su dana 8. i 9.10.2019. godine, u okviru predmeta kodnog naziva „Profit”, izvršili privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jednog pravnog lica u ukupnom iznosu od 7.071.961,27 KM  lociranih na 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda (iznos od 2.218.498,00 u KM valuti i iznos od 2.481.536,38 u EUR valuti).

Postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijki službenici SIPA-e, pretresli su pet sefova koje su kod komercijalnih banaka koristila četiri lica, kojom prilikom su otkrivena i privremeno oduzeta novčana sredstva u iznosu od 598.970,00 EUR i zlatni nakit (9 zlatnih dukata, tri narukvice, tri ogrlice, četiri privjeska, sedam prstenova, devet lančića, sedam naušnica, dvije značke, broš, zrno bisera, kopča za naušnicu, zlatni zub, sat).

Nakon sačinjavanja izvještaja, privremeno oduzeta novčana sredstava i predmeti biće dostavljeni u dalju nadležnost Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Gore navedene aktivnosti realizovane su uz podršku policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo.

Izvor: RTV Slon