OPŠTE INFORMACIJE

Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Detaljnije informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati OVDJE.  Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj.


Crna Gora je otvorila granice za državljane BIH.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Prije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme uz mobućnost slabe kiše, a u ostatku zemlje malo do umjereno oblačno i sunčano. Poslije podne porast oblačnosti. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjevernog smjera, a u Hercegovini slaba bura. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a najviša dnevna od 15 do 21, na jugu od 21 do 24 stupnja.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Do sredine sedmice jutra će biti svježija, sa minimalnim vrijednostima od 5 do 8 °C u unutrašnjosti, na jugu do 12 °C. Danju će maksimalne temperature dostizati 13 do 18 °C, na jugu do 23 °C. Nakon toga će biti malo toplije u jutarnjim satima, a dnevne temperature neće se bitnije promijeniti. Maksimalne pretežno između 16 i 20 °C, u Hercegovini i Posavini do 24 °C.
Stanje vlažnosti tla će se popraviti. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom. Smjene kišnih i sunčanih perioda uzrokovaće jači razvoj biljnih bolesti, a također će se intenzivirati i pojava korova.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Nastavlja se razdoblje nepovoljnijih biometeoroloških prilika. Većina ljudi će biti lošijeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba povremeno će biti izraženije. Nephodno je posvetiti pažnju odijevanju, obzirom da će se i osjet hladnoće pojačati. Na jugu nešto ugodnije, mada uz mjestimičnu buru,što bi moglo uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 14°C. Tokom dana moguća smjena kiše i sunčanih intervala. Maksimalna dnevna temperatura oko 19°C.

Hitna služba tokom protekla 24 sata je evidentirala 72 pacijenta, a jedno lice je upućeno u UKC Tuzla tokom noći.

Policijska stanica evidentitrala je 3 događaja pod ostalo i 2 saobraćajne nesreće (Mionica 3, Donje Krečane).

Vatrogasna jedinica protekla 24 sata je provela bez intervencija gašenja požara.

BRČKO:

Policijska uprava je zabilježila 3 krivična djela.

Vatrogasna jedinica je imala 1 tehničku intervenciju.

Urgentni centar je u protekla 24 sata evidentirao 62 pacijenta, rođena je 1 djevojčica i 5 dječaka, a 1 lice je preminulo.

A.Osmičić