Na većini putnih pravaca u BIH saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu, a izuzetak su dionice u višim planinskim predjelima, gdje je kolovoz mjestimično zaleđen. Na području Mostara, Livna i Tomislavgrada upozoravamo na povremeno jače udare vjetra. Dolaskom hladnih dana, a u potrazi za hranom, sve su učestaliji izlasci divljih konja na magistralni put Livno-Šuica, što nepažnjom vozača nerijetko dovodi do saobraćajnih nezgoda. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Na put ne krećite bez zimske opreme.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Blaževac) u vremenu od 07 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na mostu preko jezera Bočac (Jajce-Crna Rijeka), zbog čega se saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla (Olovske Luke i Husino), Vitez-Travnik (Kaonik-Nević Polje), Klašnice-Laktaši, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je pretežno sunčano u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. U većem dijelu Bosne je oblačno.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -11; Livno -6; Drvar i Ivan Sedlo -5; Široki Brijeg -3; Sarajevo -2; Grude -1; Bihać, Jajce, Sanski Most, Tuzla i Zenica 0; Bugojno i Gradačac 1; Mostar 6; Neum 7°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 948Pa, za 4hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas pretežno sunčano vrijeme u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. U većem dijelu Bosne preovladavaće pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

Biometeorološke prilike relativno su povoljne. Povećana naoblaka u Bosni ponajviše će djelovati na nešto lošije raspoloženje kod osjetljivih osoba. Temperature će i dalje biti niske, što će usloviti određene probleme. Tegobe kod hroničnih bolesnika neće biti suviše jake. Prilikom boravka na otvorenom poželjno je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima, posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, osobito tokom jutra i večeri.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka iznosila je 3°C, dok se u toku dana očekuje umjereno oblačno vrijeme uz maksimalnu temperaturu zraka do 5°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 1 saobraćajnu nezgodu i 2 događaja pod ostalo.

Hitna služba je primila i pregledala 107 pacijenata, 1 osoba je upućena u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 1 saobraćajnu nezgodu.

Hitna služba je primila i pregledala 37 pacijenata, rođena je 1 beba.

Vatrogasna jedinica je imala 1 požarnu intervenciju.

B1 TV