STANJE NA PUTEVIMA

Na putu Vrbaška-Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritiroji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Zbog izvođenja sanacionih radova, na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor (dionica Verići-Ivanjska), saobraćaj se obustavlja u vremenu od 7 do 18 sati i preusmjerava na obilazni put Lamovita-Bistrica.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj-Tuzla (Olovske Luke i u blizini kamenoloma Stupari), Konjic-Jablanica-Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Nemila-Žepče (Želeće), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Povodom praznika Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

VREMENSKA PROGNOZA

U Bosni i Hercegovini danas prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a poslijepodne pretežno oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost.

Poslije podne ili krajem dana kiša se očekuje u Hercegovini. U večernjim satima padavine u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i dijelimično centralnim područjima Bosne.

Vjetar u Bosni slab istočnog smjera, a u Hercegovini slabo do umjereno jugo. Jutarnja temperatura od -1 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 stepeni.

U petak pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne u Bosni djelimično smanjenje oblačnosti. U jutarnjim satima i prije podne kiša u većini područja. Poslije podne i u večernjim satima padavine uglavnom u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Ponegdje uz kišu mogući su i pljuskovi sa grmljavinom. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 8 do 14, na jugu i sjeveru zemlje do 17 stepeni.

U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom u južnim, jugozapadnim i ponegdje u centralnim područjima.

U večernjim satima slaba kiše se očekuje i u ostalim dijelovima. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni.

GRADAČAC:

Hitna služba je u toku 24 sata primila i pregledala 65 pacijenata , dvije osobe su upućena u UKC Tuzla.

PORODILIŠTE – U porodilištu UKC-a Tuzla rođeno je osam beba, sedam dječaka i jedna djevojčica, a u privatnim porodilištima na području Tuzle rođena je jedna djevojčica.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala dva događaja pod ostalo.

Vatrogasna jedinca nije imala intervencija.

Komunalac uredno vodosnabdijevanje.

BRČKO:

Hitna služba je u toku 24 sta primila i pregledala 57 pacijenata, rođena je jedna djevojčica.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala tri saobraćajne nezgode, jedno krivično djelo i jedno narušavanje javnog reda i mira.

Vatrogasna jedinica je imala dvije intervencije gašenja požara.

Elektrodistribucija: Sandići manji dio zastoj u vremenu od 10:36-12:25 h (radovi na NN mreži) – Stolin dio, Gredice dio, Gredice Pirometal zastoj u vremenu od 15:40-15:44 h (ispad dalekovoda).