Stanje na cestama 25. 06. 2021. u 07 : 55 sati

Kraj radne sedmice znači i pojačanu frekvenciju vozila, posebno u poslijepodnevnim satima. I za danas su najavljene visoke dnevne temperature zbog čega molimo da na put krećete u ranim jutarnjim ili večernjim satima i da tokom vožnje pravite češće pauze. Budite maksimalno oprezni i poštujte saobraćajne propise. Na vrijeme se informišite o stanju i prohodnosti puteva, kao i o uslovima prelaska granice.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) saobraća se naizmjenično-jednom trakom. Najavljeno je da će od danas u 12 sati u funkciji biti obje trake, a da će se u terminu od 20 sati do 05 sati  kroz tunel saobraćati naizmjenično-jednom trakom.

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica) i Banovići-Živinice.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Danas će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Moguća je i pojava grada. Jače nevrijeme je najizglednije u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C.

Slično kao i proteklog dana, uz nepovoljne biometeorološke prilike. Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih i djece. Prilikom boravka na otvorenom neophodno je lagano se odjenuti, reducirati izlaganje suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Uz rekordno visoke temperature za ovaj period godine, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći. Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke nadležnih službi.

PORODILIŠTE TK– U porodilištu UKC-a Tuzla rođeno je 11 beba, sedam dječaka i četiri djevojčice.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 26°C. U toku dana se očekuje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. MaksimalnA dnevna temperatura zraka inosit će do 35°C.

Komunalac – Uredno vodosnadbijevanje, veći prekidi ili kvarovi nisu najavljeni za danas.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je evidentirala 1 saobraćajnu nezgodu i 1 događaj u rubrici Ostali događaji.

Hitna služba je primila i pregledala 94 pacijenta, 4 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 1 krivično djelo i 1 saobraćajnu nezgodu.

Hitna služba je primila i pregledala 86 pacijenata, rođena je 1 muška beba.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 TV