Stanje na cestama 25. 05. 2020.

Povodom vjerskog praznika Ramazanskog bajrama večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz regulaciju svjetlosne signalizacije (semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (poslovni ljudi koji posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv na poslovni sastanak u BiH, kao i negativan test na Covid-19 ne stariji od 48 sati,članovi bliže obitelji umrlih (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) radi prisutnosti ukopu,  najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH, pod uvjetom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu s umrlom osobom,  zdravstveni radnici koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,prekogranični radnici, službe i timovi Civilne zaštite, pripadnici vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozači i pratitelji u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu, čelnici država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, državljani susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu. Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Dodatne informacije za ulazak u Hrvatsku 

VRIJEME:

Danas u Bosni više sunčanog vremena prije podne. U drugoj polovini dana pretežno oblačno vrijeme kada se širom Bosne prognoziraju lokalni pljuskovi. Moguća je i slaba grmljavina. U Hercegovini većinom sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalno slab pljusak je moguć na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C.

U Sarajevu umjerena naoblaka prije podne. U drugoj polovini dana pretežno oblačno. Povremeno može padati kiša u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 6°C, a najviša dnevna temperatura zraka oko 19°C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Period od 25.05.2020. – 31.05.2020. godinePrema aktuelnim kartama prognostičkih modela, nakon mjestimično kišnog vikenda, do sredine naredne sedmice zadržaće se trend promjenljivih vremenskih prilika, uz povremenu kišu, ne suviše jakog intenziteta. U većem dijelu Hercegovine izgledno je stabilnije vrijeme, sa manjom vjerovatnoćom za padavine u odnosu na ostatak zemlje. Od četvrtka 28.05. uslijediće par dana sa sunčanim intervalima, potom narednog vikenda, ponovo je moguće kratkotrajno, prolazno pogoršanje vremena, uz povećanu naoblaku i slabije padavine. U sedmici pred nama neće biti značajnijih izmjena u temperaturnom režimu. Na početku, jutra malo svježija, sa minimalnim vrijednostima od 4 do 7 °C u unutrašnjosti, na jugu do 12 °C. Od srijede 27.05. postepeno će biti toplije i minimalne jutarnje temperature će krajem sedmice dostići između 7 i 10 °C u većem dijelu zemlje, u dolini Neretve i Posavini do 14 °C. Maksimalne dnevne pretežno između 16 i 20 °C, u Hercegovini do 24 °C, u dane narednog vikenda za koji °C više.
Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla će se popraviti. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom, izraženije u dijelu Bosne. Smjene kišnih i sunčanih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti.

Brčko:

Policijsaka stanica u proteklom periodu nije evidentirala dešavanja.

Vatrogasan jedinica je imala dvije tehničke intervencije.

Hitna služba je u toku 24 sata primila i pregledala 63 pacijenta, na svijet su došle dvije bebe, jedna djevojčica i jedan dječak.

Gradačac:

Hitna služba je u toku dnevne smjene primila i pregledala 42 pacijenta, dvije osobe su upućene u UKC Tuzla, a u toku noćne smjene primljeno je i pregledano 30 osoba.

Policijska stanica u proteklom periodu saobraćajnu nezgodu i dva događaja pod ostalo.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno sedam beba, tri dječaka i četiri djevojčice.