Stanje na cestama 24. 06. 2021. u 08 : 10 sati

POSEBNA NAPOMENA ZA VOZAČE !

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa kolovoza i prevesti ga do baze AMK, najbližeg servisa ili parkinga na udaljenost od maksimalno 3 kilometra od lokacije kvara. Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta s ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Sarajevski, Srednjebosanski (u zoni odgovornosti Travnik, Novi Travnik, Bugojno, Donji i Gornji Vakuf) i Hercegovačko-neretvanski (u zoni odgovornosti Konjic, Jabanica, Prozor-Rama i grad Mostar).

Zbog održavanja manifestacije „Sveti Ivo“, danas do 16 sati zabranjen je saobraćaj za teretna vozila na putu Jajce-Banja Luka. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava preko Mrkonjić Grada ili dionicom Turbe-Banja Luka. Također, danas je zabranjen prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana saobraća se naizmjenično-jednom trakom, a u noćnim satima na snazi je potpuna obustava saobraćaja (od 23 sata do 04:30 sati).

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica) i Banovići-Živinice.

Sezona godišnjih odmora je počela, pa vozače molimo da se na vrijeme informišu o stanju i prohodnosti puteva, kao i o uslovima prelaska granice. Zbog izrazito visokih dnevnih temperatura savjetujemo da putujete u ranim jutarnjim ili večernjim satima i da tokom vožnje pravite češće pauze. Budite maksimalno oprezni i poštujte saobraćajne propise.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je sunčano na zapadu i sjeverozapadu Bosne. U većem dijelu zemlje prolazno naoblačenje.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 18; Grude 19; Ivan-sedlo i Sokolac 20; Drvar i Srebrenica 21; Jajce, Sarajevo, Zenica i Zvornik 22; Bihać, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg i Tuzla 23; Banja Luka i Livno 24; Doboj i Mostar 25; Bijeljina i Trebinje 26; Gradačac 27°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946Pa, za 4hPa je veći od normalnog i raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Prolazno više oblačnosti u jutarnjim satima. Poslije podne je moguć lokalni pljusak na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

Biometeorološka prognoza je loša usljed toplotnog vala koji će zahvatiti veći dio Bosne i Hercegovine. Dugotrajni period izrazito visokih temperatura, nepovoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Sa odmicanjem dana će biti toplije, a pojačan osjet sparine u poslijepodnevnim satima mogao bi izazvati reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije i malaksalosti, stoga je neophodno maksimalno reducirati boravak na otvorenom, izbjegavati duže izlaganje suncu i jače fizičke napore. Manjak svježine tokom noći također će uzrokovati probleme sa snom. Savjetujemo Vam da se pridržavate uputa nadležnih službi.

PORODILIŠTE TK– U porodilištu UKC-a Tuzla rođeno je deset beba, osam dječaka i dvije djevojčice.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 25°C. U toku dana se očekuje sunčano vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka do 40°C.

Komunalac – Uredno vodosnadbijevanje, veći prekidi ili kvarovi nisu najavljeni za danas.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je evidentirala 1 saobraćajnu nezgodu i 1 događaj u rubrici Ostali događaji. U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u ulici Husein Kapetana Gradaščevića jedno lice je zadobilo lakše tjelesne povrede.

Hitna služba je primila i pregledala 90 pacijenta, 1 osoba je upućena u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 1 krivično djelo i 2 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

Hitna služba je primila i pregledala 62 pacijenata, rođena je 1 muška i 1 ženska beba, 1 osoba je preminula.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 TV