Stanje na cestama 21. 06. 2021. u 08 : 00 sati

Na putevima u BiH jutros se saobraća po suhom kolovozu, uz pojačanu frekvenciju vozila.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze.

Zbog radova na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Radovi se izvode i u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde),gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 16; Ivan-sedlo 18; Bugojno, Drvar, Grude, Livno 19; Jajce, Sarajevo 20; Bihać, Sanski Most 21; Tuzla, Zenica 22; Mostar, Stolac 24; Gradačac, Neum 26; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz prolazan porast naoblake tokom dana. Poslije podne u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne može biti pljuskova i grmljavine. Lokalno je moguć i grad. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Dnevna temperatura od 32 do 38 °C.

Nedostatak svježine tokom noći i jutarnjih sati, mogao bi kod osjetljivih osoba uzrokovati dodatno jačanje tegoba. Poželjno je laganije se odjenuti, maksimalno reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

PORODILIŠTE TK – U porodilištu UKC-a Tuzla rođeno je šest beba, četiri djevojčice i dva dječaka.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 23°C. U toku dana se očekuje sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana i maksimalnom dnevnom temperaturom zraka do 37°C.

Komunalac – Uredno vodosnadbijevanje, veći prekidi ili kvarovi nisu najavljeni za danas.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je evidentirala 2 saobraćajne nezgode. U saobraćajnoj nezgodi u Donjem Lukavcu 2 osobe su zadobile povrede.

Hitna služba je primila i pregledala 84 pacijenta, 1 osoba je upućena u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica je imala jednu požarnu intervenciju na gradskoj deponiji smeća. Na intervenciju u 20:13 sati su izašla 3 vatrogasca sa 1 vatrogasnim vozilom a požar je ugašen u 23:50 sati.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava nije imala intervencija.

Hitna služba je primila i pregledala 55 pacijenata, rođena je 1 muška beba.

Vatrogasna jedinica je imala 1 požarnu intervenciju.

B1 TV