Stanje na cestama 20. 02. 2020.

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. U ranim jutarnjim satima u višim predjelima evidentirane su i sniježne padavine, posebno na putevima Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar i Glamoč-Mlinište. U južnim i jugozapadnim krajevima upozoravamo i na mjestimično jače udare vjetra. Napominjemo da se na put ne kreće bez zimske opreme, čije posjedovanje je i zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Poslije 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova kod mjesta Potoci na magistralnom putu Jablanica-Mostar od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Tokom dana, zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća i na magistralnim putevima Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Stiže promjena vremena, kiša i snijeg: Za vikend bez padavina

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima sa susnježicom ili snijegom, a na sjeveru i ponegdje u Hercegovini i sa slabom kišom. 

Umjereno oblačno vrijeme u Krajini i većem dijelu Hercegovine. U ostalim područjima postepeno razvedravanje u drugoj polovini dana. 

Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera, a u planinskim dijelovima na momente i olujan. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4, na jugu zemlje do 6, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne sa susnježicom ili snijegom. Jutarnja temperatura oko 0, a najviša dnevna oko 6 stepeni.

Sutra u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno. Prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle ili niskih oblaka. Poslije podne postupno povećanje oblačnosti. Krajem dana, u sjevernim područjima mjestimično se očekuje i slaba kiša, a ponegdje u centralnim dijelovima i slab snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje do 13 stepeni.

Prvog dana vikenda u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle ili niskih oblaka. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje do 13 stepeni.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle ili niskih oblaka. Jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 3, na jugu zemlje do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 14, na jugu i sjeveru do 16 stepeni.

Niže temperature, uz mjestimično tmurno vrijeme, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati poteškoće. 

Jutarnji sati će biti znatno svježiji, primjereniji zimskom periodu, stoga je neophodno posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od hladnoće. Sa odmicanjem dana, opća slika će se polako popravljati pa bi se i tegobe kod osjetljivih osoba trebale djelimično umanjiti

U Hercegovini ugodnije u odnosu na ostatak zemlje.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 100 pregleda na svijet je došla jedna ženska beba.

Vatrogasna jednica je imala jednu intervenciju gašenja požara i jednu tehničku intervenciju.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentitala jedno krivično djelo.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 173 intervencije, jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidenirala jedan slučaj pod ostalo.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

Jutarnja temperatura u Gradačcu 3°C, najviša dnevna od 7°C do 9°C.Vrijeme danas umjereno oblačno.