Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a pažnju skrećemo i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na širem području Brčkog, Maglaja, Konjica, Jablanice, Bihaća i Sanskog Mosta vidljivost je smanjena zbog magle. Vozače podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na silaznoj rampi petlje Visoko iz pravca Sarajeva, od 08 do 16 sati vozila će saobraćati naizmjenično. U poslijepodnevnim i noćnim satima vozila će saobraćati usporeno preko zone radova.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Jajce-Crna Rijeka (na mostu preko jezera Bočac), Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme, a u Hrcegovini i na zapadu sunčano uz malu oblačnost.

Temperature zraka u 07 sati: Drvar -1 stupanj, Bjelašnica i Livno 0, Bihać, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 3, Grude, Prijedor, Sanski Most i Sokolac 4, Bugojno i Gradačac 5, Doboj, Jajce i Sarajevo 6, Bijeljina, Srebrenica, Tuzla i Zenica 7, Banja Luka 8, Zvornik 9, Trebinje 10, Mostar i Neum 12 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 954 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas u većem dijelu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U kotlinskim dijelovima sa maglom i niskim oblacima, uz djelimično razvedravanje poslije podne. U Hercegovini i na zapadu Bosne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena bura. Najviša dnevna od 8 do 12, na jugu od 14 do 19 stupnjeva.

Postepena stabilizacija vremenskih prilika ugodno će djelovati na većinu populacije. U jutarnjim i večernjim satima neophodno je posvetiti više pažnje odijevanju, obzirom da će biti hladno i uz veći sadržaj vlage u zraku. Također moguće su i pojačane epizode onečišćenja zraka. Tokom dana ugodnije uz, ne tako izražen, porast temperatura i povremene sunčane intervale. Opšta slika ljepša na jugu zemlje.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 8°C, dok se u toku dana očekuje umjereno oblačno vrijeme uz maksimalnu temperaturu zraka do 11°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila jednu saobraćajnu nezgodu u mjestu Rajska, 1 osoba je povrijeđena.

Hitna služba je primila i pregledala 108 pacijenata, 1 osoba je upućena u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla24:00 sata:

Policijska uprava nije imala intervencija.

Hitna služba je primila i pregledala 33 pacijenta, rođene su 2 ženske bebe, 4 osobe su preminule.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 TV