Stanje na cestama 18. 08. 2020. u 07 : 35 sati

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svakim danom (osim nedjelje) od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Zbog izvođenja radova na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (kod mjesta Bjelajce) do kraja mjeseca obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme obustave alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Danas u vremenu od 16 do 17 sati, zbog minerskih radova, može doći do kraće obustave saobraćaja (10-15 minuta) kod mjesta Broćanac, na putu Hutovo-Neum.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar (Vrapčići), Brčko-Bijeljina, Livno-Kamensko, Podnovlje-Modriča, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava (Konjic-Jablanica) u noćnim satima (23h-05h) vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 07 do 19 sati.

Najavljene radarske kontrole za 18. 08. 2020. – PS GRADAČAC:

  • 06:30 do 08:00 sati M-14.1 ulica VI bataljona
  • 14:30 do 16:30 sati R-463 Sibovac

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji.Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 25 do 31 °C.

Uz više svježine i povoljnije biometeorološke prilike tokom prijepodneva, većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja, te umanjiti boravak na otvorenom u drugom dijelu dana, kada će i osjet sparine biti izraženiji. U Bosni bi ugođaj povremeno mogli kvariti lokalni, kratkotrajni pljuskovi.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 20°C. Tokom dana moguća naoblaka, dok će maksimalna dnevna temperatura zraka biti oko 28°C. Mogući lokalni pljuskovi.

U protekla 24 sata:

  • Vatrogasna jedinica nije imala intervencija gašenja požara.
  • Policijska stanica zabilježila 6 događaja pod ostalo, 1 krivično djelo u Ledenicama Donjim i 1 saobraćajnu nesreću u ul. Josipa Šibera pri kojoj je jedno lice povrijeđeno.
  • Hitna služba evidentirala je 88 pacijenata.

BRČKO

U protekla 24 sata:

  • Policijska uprava nije imala intervencija.
  • Vatrogasna jedinica imala je 2 tehničke intervencije.
  • Urgentni centar imao je 57 pacijenata, rođene su 2 djevojčice a jedna osoba je preminula.