Kolovoz je ovoga jutra mjestimično vlažan, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

U mjestu Semizovac (Sarajevo-Tuzla) u toku su radovi na sanaciji mosta preko rijeke Ljubine, zbog čega se saobraća jednom trakom-naizmjenično, uz regulaciju semafora. Tokom dana, zbog frekventnosti ove dionice formiraju se duže kolone vozila iz svih smjerova.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima: Srebrenik-Šićki Brod, na ulazu u Jajce, kao i most na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Najavljene radarske kontrole za 18. 07. 2020. – PS GRADAČAC:

  • 08:30 do 10:00 sati R-460 Srnice Donje
  • 16:30 do 18:00 sati M-1.8 Ormanica

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 2; Ivan Sedlo 9; Bugojno 10; Sokolac 11; Sarajevo 12; Livno i Tuzla 13; Bihać, Doboj i Sanski Most 14; Banja Luka, Gradačac, Prijedor i Srebrenica 15; Bijeljina 16; Grude 17; Široki Brijeg 18; Mostar i Neum 20; Trebinje 21°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942Pa, za 1hPa je manji od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Prije podne mjestimično slabije padavine. U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina. U centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne lokalno su mogući i obilniji pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C, na jugu zemlje do 27°C.

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne. Pogoršanje praćeno padavinama loše će djelovati na raspoloženje većine ljudi, a dosta niže temperature mogle bi kod osjetljivih osoba, ponajviše hroničnih bolesnika sa kardiovaskularnim problemima i astmatičara, dovesti do pojačanih tegoba. Poželjno je umanjiti aktivnosti. Sa noćnim satima, opšta slika postepeno će se popravljati. Na krajnjem jugu ugodnije, uz stabilnije vrijeme.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 17°C. Tokom dana mjestimočno oblačno sa kišom, dok će se temperatura zraka kretati oko 23°C.

U protekla 24 sata:

  • Hitna služba zabilježila je 65 pacijenata.
  • Policijska stanica zabilježila je 2 događaja pod ostalo.
  • Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

A.Osmičić