Stanje na cestama 18. 06. 2021. u 07 : 05 sati

Povoljni uvjeti za vožnju i pojačana frekvencija vozila u blizini gradskih centara karakteiše saobraćajnu situaciju u BiH.

Zbog radova na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

I danas će se izvoditi radovi na regionalnom putu Priboj-Teočak, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bilalići-Prosjeka-Ugljevik.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 11; Grude 12; Ivan-sedlo i Sokolac 13; Srebrenica 14; Bugojno i Sarajevo 16; Drvar, Jajce, Livno i Zvornik 17; Sanski Most i Tuzla 18; Banja Luka, Bihać, Doboj i Zenica 19; Mostar, Prijedor i Trebinje 20; Bijeljina i Gradačac 21°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946Pa, za 4hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana su mogući lokalni pljuskovi na području Hercegovine, u istočnim, centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 27 i 33°C.

Jutarnji sati će biti ugodniji, a sa odmicanjem dana i dodatnim porastom temperatura, opšta slika djelimično će se pogoršati. Nedostatak svježine, vrućina i sparno vrijeme uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika, izraženije tokom poslijepodneva. Ugođaj bi mogli pokvariti i rijetki poslijepodnevni pljuskovi. Poželjno je umanjiti boravak na otvorenom u toplijem dijelu dana, slojevito se odjenuti i posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja.

PORODILIŠTE TK – U porodilištu UKC-a Tuzla rođene su četiri bebe, dvije djevojčice i dva dječaka.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 21°C. U toku dana se očekuje sunčano vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka do 32°C.

Komunalac – Uredno vodosnadbijevanje, veći prekidi ili kvarovi nisu najavljeni za danas.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je evidentirala 2 događaja u rubrici Ostali događaji.

Hitna služba je primila i pregledala 73 pacijenta, 1 osoba je upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 2 krivična djela.

Hitna služba je primila i pregledala 57 pacijenata, 3 osobe su preminule.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 TV