Zbog sudara obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Šićki Brod-Srebrenik

Zbog saobraćajne nesreće obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Šićki Brod- Srebrenik, kod mjesta Čanići. U toku je obavljanje policijskog uviđaja.

Magla i niska oblačnost jutros smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke Vrbas, Drinu, Bosnu, Lašvu i Spreču, kao i šire područje Sarajeva, Bihaća, Bosanskog Petrovca, Kiseljaka, Viteza, Bugojna i Žepča. Iz BIHAMK-a upozoravaju i na moguće nailaske na poledicu na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Skreće se pažnja i na učestale odrone.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila. Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.  Pojačana frekvencija vozila tokom dana očekuje se na putevima koji vode prema ski centrima i zimskim izletištima. 

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja.

Pripremite se za promjenu vremena: Snijeg stiže večeras, a zadržat će se i narednih dana

Pripremite se za promjenu vremena koja nam stiže večeras. Prema najavama meteorologa danas se u većem dijelu Bosne očekuje magla i niska naoblaka. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama postepeno naoblačenje. Padavine se očekuju u večernjim satima i tokom noći na nedjelju. 

Na jugu će padati kiša, dok se većem dijelu zemlje očekuje susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. Padavine neće biti obilne. 

Vjetar će biti slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog i jugoistočnog smjera. 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i 0, na jugu zemlje do 6. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni Celzijusa.

U Sarajeva magla. Jutarnja temperatura zraka oko -5, a najviša dnevna temperatura zraka oko 1 stepen.

 nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. Padavine nisu obilne. U večernjim satima na jugu razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između -2 i 3, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni.

U ponedjeljak u Bosni oblačno. Prije podne loklano će padati slab snijeg. U Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Oblačno na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Temperatura zraka većinom između -3 i 3. Na jugu zemlje jutaranja temperatura od 1 do 4, a najviša dnevna od 7 do 11 stepeni.

U utorak u Bosni nakon oblačnog jutra postepeno smanjenje oblačnosti. U Hercegovini sunčano. Vjetar u Bosni slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1, na jugu zemlje do 3. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje od 8 do 12.

Biometeorološke prilike su povoljnije na jugu i jugozapadu zemlje, pretežno zbog dužih sunčanih intervala.

U unutrašnjosti, mjestimično i sa dugotrajnom maglom, u gradovima uz povećanu koncentraciju štetnih supstanci u zraku, što će uzrokovati probleme, naročito rizičnim grupama poput djece, starijih i hroničnih bolesnika. 

Krajem dana, opšta slika će se djelimično pogoršati zbog blizine promjene, stoga su kod osjetljivih osoba moguće reakcije u vidu glavobolje, reumatskih bolova i nesanice.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata 92 intervencije, na svijet su došle tri bebe(dvije djevojčice i jedan dječak).

Vatrogasna jedinica je imala jednu tehničku intervenciju.

Policijska stanica nije evidentirala dešavanja u proteklom peridu.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 82 intervencije, jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno je 12 beba, šest djevojčica i šest dječaka.

Policijska stanica je u proteklom perodu evidentirala dvije saobraćajne nezgode u kojima je jedna osoba teže povrijeđena, a jedna sa lakšim povredama.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.