Stanje na cestama 17. 07. 2021. u 08 : 00 sati

U zapadnoj Bosni upozoravamo na kišu, dok u ostatku zemlje za sada nema padavina, ali su meteorolozi za danas i narednih par dana najavili intezivne padavine u Bosni, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Na vrijeme se informišite o stanju i prohodnosti puteva, kao i o uslovima prelaska granice.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.

Zbog održavanja auto-relija “Kozara-Sutjeska 2021.”, danas će u vremenu od 12 do 14 sati biti obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Istočno Sarajevo-Jahorina (preko Tvrdimića).

Na graničnim prelazima Deleuša i Zupci pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja, ali tokom dana očekujemo frekventniji saobraćaj na većini graničnih prelaza Bosne i Hercegovine.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. U poslijepodnevnim i večernjim satima pljuskovi lokalno mogu biti i obilniji. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Uz grmljavinske oblake su mogući jaki udari vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 27°C, na jugu zemlje do 30°C.

Usljed nestabilnog vremena, biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati. Kod osjetljivih osoba moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, promjene raspoloženja. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji. Negativni efekti promjene ipak će biti ublaženi mirnijim snom, svježinom uzrokovanom padavinama i osjetno nižim temperaturama, pa bi većina populacije trebala osjetiti olakšanje. Na jugu će opšta slika biti ljepša, uz povremene sunčane intervale.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 18°C. U toku dana se očekuje oblačno vrijeme uz kišu i maksimalnu dnevnu temperaturu zraka do 27°C.

Komunalac – Uredno vodosnadbijevanje, veći prekidi ili kvarovi nisu najavljeni za danas.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je jučer evidentirala 1 saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica i 1 događaj u rubrici Ostali događaji.

Hitna služba je primila i pregledala 83 pacijenta, jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 TV