Na smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle upozoravamo u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Kolovoz je mokar, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se od ponedjeljka od 08 sati do petka do 16 sati obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Vitez-Travnik (Bila), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svakog radnog dana od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo da na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

ROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno kiša pada na sjeveru, zapadu i jugozapadu Bosne i sjeveru Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 0; Drvar 7; Bihać, Bugojno, Ivan Sedlo i Sarajevo 8; Gradačac, Jajce, Livno i Sanski Most 9; Grude, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 10; Mostar 12; Neum 16°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 936Pa, za 9hPa je manji od normalnog i raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Širom zemlje povremeno su mogući lokalni pljuskovi ili slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine uglavnom južnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 18°C.

Opšta slika će biti lošija u Hercegovini i na zapadu zemlje, ponajviše zbog nestabilnog vremena. Povremeno izraženiji jugo, kod osjetljivih osoba će uzrokovati nešto jače tegobe. U unutrašnjosti će biti stabilnije, uz temperature u okviru uobičajenih za ovaj dio godine, pri čemu će kratkotrajni lokalni pljuskovi u poslijepodnevnim satima kvariti ugođaj. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, malaksalosti.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 9°C. U toku dana se očekuje oblačno vrijeme sa kišom i maksimalnom temperaturom zraka do 16°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica nije intervencije.

Hitna služba je primila i pregledala 70 pacijenata, 2 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 1 krivično djelo i 3 saobraćajne nezgode.

Hitna služba je primila i pregledala 44 pacijenta, rođena je 1 muška beba.

Vatrogasna jedinica je imala 1 tehničku intervenciju.

B1 TV