Stanje na cestama 16. 06. 2021. u 07 : 55 sati

S obzirom da meteorolozi za naredne dane najavljuju visoke temperature zraka, vozače molimo da na vrijeme prekontrolišu svoje vozilo i pripreme ga za izrazito toplo vrijeme. Ukoliko putujete na duže destinacije pravite češće pauze. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Danas će se izvoditi radovi u tunelu Ivan, na dionici Tarčin-Konjic, a za vrijeme izvođenja radova saobraćat će se usporeno.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana saobraća se naizmjenično-jednom trakom, a u noćnim satima na snazi je potpuna obustava saobraćaja (od 23 sata do 04:30 sati).

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Živinice.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini uglavnom umjereno ili pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar, Grude 10; Ivan-sedlo, Sokolac 11; Bugojno, Jajce, Sarajevo 13; Srebrenica 14; Banja Luka, Bihać, Doboj, Tuzla, Zvornik 15; Sanski Most, Zenica 16; Prijedor 17; Trebinje 18; Gradačac, Mostar 20; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 945 hPa, za 3 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura od 24 do 30, na jugu do 32 °C.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Stabilno i sunčano vrijeme ugodno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene u prvom dijelu dana, tokom poslijepodneva preporučljivo je biti oprezniji i djelimično reducirati aktivnosti. Prilikom boravka na otvorenom trebali bi izbjegavati i duže zadržavanje na suncu, obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti visoke.

PORODILIŠTE TK – U porodilištu UKC-a Tuzla rođeno je šest beba, četiri djevojčice i dva dječaka.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 21°C. U toku dana se očekuje sunčano do umjereno oblačno vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka do 30°C.

Komunalac – Uredno vodosnadbijevanje, veći prekidi ili kvarovi nisu najavljeni za danas.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je evidentirala 1 saobraćajnu nezgodu koja se dogodila u ulici Šehitluci kod restorana “Kod Džigija” u kojoj je jedna osoba zadobila teže tjelesne povrede. Evidentirali su i 1 događaj u rubrici Ostali događaji.

Hitna služba je primila i pregledala 97 pacijenta, 2 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 1 krivično djelo i 1 slučaj narušavanja javnog reda i mira.

Hitna služba je primila i pregledala 47 pacijenata, rođena je 1 muška i 1 ženska beba, 1 osoba je preminula.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 TV