Zbog niske temperature upozoravamo na poledicu, posebno na dionicama preko planinskih prevoja, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Gromiljak-Blažuj.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -12; Bugojno -8; Ivan-sedlo i Sarajevo -7; Jajce, Livno, Tuzla i Zenica -6; Doboj i Drvar -5; Grude -4; Banja Luka, Bijeljina i Sanski Most -3; Bihać i Gradačac -2; Mostar i Neum 1°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 952Pa, za 9hPa je veći od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Nakon hladnog jutra, temperature će tokom dana porasti i opšta slika će biti ljepša u cijeloj zemlji. Uz duže sunčane intervale, većina populacije biće boljeg raspoloženja. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Prilikom boravka na otvorenom poželjno je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima i posvetiti više pažnje odijevanju, osobito u jutarnjim i večernjim satima.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 08:00 sati iznosila je -2°C. U toku dana se očekuje oblačno vrijeme sa mogućom kišom i maksimalnom temperaturom zraka do 8°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba je primila i pregledala 60 pacijenata.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 1 saobraćajnu nezgodu.

Hitna služba je primila i pregledala 50 pa cijenata, rođena je 1 muška beba.

Vatrogasna jedinica je imala 1 požarnu intervenciju.

B1 TV