Jutros se na većini putnih pravaca u BIH saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu. U centralnoj i istočnoj Bosni upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Vozače savjetujemo da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila. Upozoravamo i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se od ponedjeljka od 08 sati do petka do 16 sati obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme ove obustave saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Travnik-Vitez (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Šićki Brod-Orašje, Maglaj-Doboj, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo i Šešlije-Modriča.

Radi izvođenja bojevog gađanja na vojnom poligonu Manjača, danas i sutra  od 08 do 16 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Banja Luka-Čađavica (na dionici Han Kola-Stričići). Za vrijeme obustave vozila će saobraćati alternativnim pravcem Han Kola-Ledenice-Stričići. 

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice.

Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša u Hercegovini, na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Poslije podne i u večenjim satima kiša, pljuskovi i grmljavina u većini područja. Intenzivnjie padavine u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, uglavnom, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na jugu od 13 do 18, a dnevna od 12 do 18, na jugu i sjeveroistoku do 21 °C.

Biometeorološke prilike i dalje su relativno nepovoljne, uz lošiju opštu sliku u Hercegovini. Mada će dnevne temperature porasti, jutarnji sati će biti prohladni, naročito u unutrašnjosti zemlje, stoga je neophodno biti oprezniji i posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju. Pod uticajem južine i nestabilnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, glavobolje, razdražljivosti i nesanice. Poželjno je umanjiti aktivnosti.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 12°C. U toku dana se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom i maksimalnom temperarturom zraka do 20°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 2 krivična djela i 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba je primila i pregledala 81 pacijenta, 1 osoba je upućena u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 1 krivično djelo.

Hitna služba je primila i pregledala 44 pacijenta, rođene su 3 muške bebe. 4 osobe su preminule.

Vatrogasna jedinica je imala 1 tehničku intervenciju.

B1 TV