U jutarnjim satima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar, Šićki Brod-Srebrenik, Maglaj-Doboj, Livno-Kamensko, Šešlije-Modriča i Posušje-Rakitno.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Lokalno u Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica i Sokolac 9; Drvar 10; Bugojno 11; Ivan Sedlo 12; Jajce, Sanski Most, Srebrenica i Zenica 13; Bihać, Livno, Prijedor, Sarajevo i Tuzla 14; Banja Luka i Doboj 15; Bijeljina i Zvornik 16; Grude 18; Gradačac, Široki Brijeg i Stolac 19; Trebinje 23; Mostar 24°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 952Pa, za 7hPa je veći od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano prije podne. Umjereno povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 34°C.

Biometeorološke prilike su povoljne. U centralnim i istočnim područjima zemlje, usljed mjestimično dužeg zadržavanja magle, kod osjetljivijih osoba moguće su slabije poteškoće. Tokom jutra malo svježije, poslije podne uz izraženiji osjet sparine. Poželjno je slojevito se odjenuti.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka iznosila je 20°C . Danas se očekuje sunčano vrijeme sa temperaturom oko 33°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 1 saobraćajnu nesreću. Povrijeđeno je jedno lice, a saobraćajna nezgoda se dogodila u ulici 6. Bataljona.

Hitna pomoć je zaprimila 95 pacijenata, 2 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

Policijska uprava je zabilježila 2 saobraćajne nesreće i 1 slučaj remećenja javnog reda i mira.

Hitna pomoć je zaprimila 63 pacijenata, rođeno je 5 beba a dvije osobe su preminule.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 Tv