Podaci Hidrometeorološkog zavoda FBiH

Danas u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom. U ostatku zemlje pretežno vedro vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu od 2 do 8, a dnevna od 4 do 10, na jugu od 9 do 14 stepeni.

Slično vrijeme najavljeno je i za sutra. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokve sa maglom i niskim oblacima. U ostatku zemlje pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu od 2 do 7, a dnevna od 4 do 10, na jugu od 9 do 15 stepeni.

U petak u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U ostatku Bosne oblačno i maglovito. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 2 do 6, a dnevna od 3 do 9, na jugu od 9 do 15.

Prvi dan vikenda u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. U ostatku zemlje jutro pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne i tokom noći, u Krajini i ponegdje u Posavini se očekuje kiša. U večernjim satima, u Krajini kiša može prijeći u susnježicu i snijeg. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na jugu od 2 do 6, a dnevna od 3 do 8, na jugu od 8 do 13 stepeni.

Stanje na cestama 15. 01. 2020.

Gusta magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na većini dionica u kotlinama i uz riječne tokove, zbog čega pozivamo na pojačan oprez.

Izdvajamo puteve u dolinama rijeka Bosne, Save, Drine, Spreče, Lašve i Vrbasa, kao i šire područje Sarajeva, Konjica, Banja Luke, Livna i Tomislavgrada.

Pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad saobraćaj će zbog radova biti obustavljen danas od 11 do 16 sati. Za vrijeme obustave vozila će se preusmjeravati na putne pravce Kola-Čađavica-Stričići-Mrkonjić Grad ili Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Brčko:

Policijska stanica u toku 24 sata nije evidentirala dešavanja.

Vatrogasna jedinica je u proteklom perodu imala jednu tehničku intervenciju i dvije intervencije gašenja požara.

Hitna služba nema dostupnih podataka.

Gradačac:

Hitna služba je u toku dnevne pregledala 58 pacijenata, a u toku noćne smjene 44 pacijenta.

Komunalno nema prekida u snabdijevanju gradskog vodovoda.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

Policijska stanica nije evidentirala dešavanja u proteklom periodu.

Jutarnja temperatura u Gradačcu je iznosila 0°C, najviša dnevna od 3°C do 7°C. Vrijeme danas vedro sa sunčanim intervalima.

B1 TV