Stanje na cestama 14. 08. 2020. u 08 : 00 sati

Na smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle upozoravamo na planinskim prevojima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Drine, Save, Vrbasa i Spreče.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svaki dan osim nedjelje od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan osim nedjelje obustavlja na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf. Vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog izvođenja radova na mostovima, jednom trakom naizmjenično saobraća se na dionici Mostar-Jablanica (most Bijela) i u mjestu Semizovac (Sarajevo-Olovo).

Radovi na sanaciji mostova izvode se i u naselju Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i preko rijeke Drine u Goraždu. Saobraćaj je na ovim dionicama obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na asfaltiranju magistralnog puta Brčko-Bijeljina (od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice). Za vrijeme izvođenja radova saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Najavljene radarske kontrole za 14. 08. 2020. – PS GRADAČAC:

  • 06:30 do 08:00 sati M-1.9 Sarajevska
  • 14:30 do 16:30 sati M-14.1 Mionica I-II

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Danas u Bosni sunčanije prije podne. U drugoj polovini dana jači razvoj oblačnosti će usloviti pljuskove i grmljavinu. Izgledno je i jače grmljavinsko nevrijeme sa obilnijim padavinama i lokalnom pojavom grada. U Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne pljuskova može biti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine većinom zapadnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar sjeverozapadnog smjera. Uz grmljavinske oblake će biti i jačih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C, na jugu zemlje do 36°C.

Sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno pogoršavati u većem dijelu zemlje. Nakon ugodnijeg jutra, sparno vrijeme u unutrašnjosti i vrućina na jugu, kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba u poslijepodnevnim satima. Poželjno je izbjegavati duže boravke na suncu, konzumirati više tečnosti, reducirati aktivnosti, naročito na otvorenom. Dodatni problem predstavljat će nedostatak svježine u noći.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 22°C. Tokom dana sunčano sa mogućim pljuskovima u poslijepodnevnim satima. Maksimalna dnevna temperatura zraka oko 32°C.

JP ELEKTROPRIVREDA BiH obavještava korisnike da će danas 14.08.2020. godine doći do planskog isključenja struje na TS 35/10 kV Kerep u periodu od 14:00 – 17:00 sati.

Bez el. energije će biti mjesta: Kerep, Osinjaci, Fazlići, Srnice Donje, Gušte, Vučkovci, Ormanica i Hrgovi Donji.

U protekla 24 sata:

  • Hitna služba evidentirala je 92 pacijenta, a 2 osobe su upućene u UKC Tuzla.
  • Vatrogasna jedinica i PS nisu imale intervencija.

BRČKO

U protekla 24 sata:

  • Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.
  • Policijska uprava zabilježila je 1 krivično djelo.
  • Urgentni centar evidentirao je 47 pacijenata, rođena je 1 djevojčica i 1 dječak, umrlih nije bilo.

A.Osmičić