Stanje na cestama 12. 06. 2021. u 08 : 00 sati

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Kolovoz je mjestimično vlažan, a pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

U toku su radovi na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, zbog čega se saobraća usporeno, preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici voze opreznije.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Bosanska Rača, Karakaj i Šepak

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je većinom sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Lokalno u centralnim i istočnim područjima je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Grude 10; Ivan-sedlo i Sokolac 11; Bugojno i Srebrenica 12; Sarajevo 13; Bihać, Tuzla i Zvornik 15; Zenica 16; Banja Luka, Prijedor i Sanski Most 17; Trebinje 18; Bijeljina i Gradačac 19; Mostar 22°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 945hPa, za 3hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas sunčanije prije podne. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi su mogući u centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne, te na istoku, jugoistoku i sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, na jugu zemlje do 31°C.

Slično kao u proteklom periodu, uz povoljnije biometeorološke prilike, većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetjivih osoba ne bi trebale biti suviše jake. Prvi dio dana svježiji i ugodniji, nakon toga, poželjno je ne izlagati se pretjeranim naporima, obzirom da će biti toplije, mjestimično i sparno. Poslijepodnevni pljuskovi, također će povremeno kvariti ugođaj.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 20°C. U toku dana se očekuje sunčano do umjereno oblačno oblačno vrijeme sa mogućom kišom i maksimalnom dnevnom temperaturom zraka do 28°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je evidentirala 1 krivično djelo, 1 slučaj narušavanja javnog reda i mira jedan događaj u rubrici Ostali događaji.

Hitna služba je primila i pregledala 78 pacijenata, jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 2 krivična djela i 1 saobraćajnu nezgodu.

Hitna služba je primila i pregledala 56 pacijenta, rođene su 1 muška i 3 ženske bebe, 1 osoba je preminula.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 TV