Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama uz riječne tokove i jezera. Izdvajamo šire podrućje Bugojna i Mrkonjić Grada. Savjetujemo oprezniju vožnju, a skrećemo pažnju i na povećanu opasnost od odrona.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 6; Bugojno 8; Drvar, Ivan Sedlo, Sokolac 9; Livno 10; Zenica 11; Jajce, Sanski Most, Sarajevo 12; Prijedor, Srebrenica 13; Banja Luka, Tuzla, Zvornik 14; Bihać, Doboj, Grude, Trebinje 15; Mostar, Široki Brijeg 16; Bijeljina, Stolac 17; Gradačac, Neum 18; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će na istoku i sjeveroistoku Bosne, veći dio dana, preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u planinskim područjima su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Dnevne temperature od 23 do 29 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike su povoljne. Stabilnije i sunčanije nego proteklih dana, ugodnije tokom prijepodneva. Potom će, usljed mjestimično sparnog vremena, opšta slika biti nešto lošija, što će uzrokovati jačanje tegoba kod osjetljivih osoba. Preporučljivo je planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Također, neophodno je preduzeti mjere zaštite od vrućine i sunčevog zračenja, obzirom da će i vrijednosti UV indeksa porasti.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Stanje vlažnosti tla je zadovoljavajuće. Pri tome će nestabilne vremenske prilike dovoditi do prekida u provođenju radova na otvorenom. Mogući su intenzivniji napadi biljnih bolesti i štetnika.

Gradačac:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 16°C. Tokom dana djelimično oblačno sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 26°C.

U protekla 24 sata:

  • Policijska stanica zabilježila je 1 događaj pod ostalo.
  • vatrogasna jedinica nije imala intervencija.
  • Hitna služba evidentirala je 64 pacijenta, a 3 lica su upućena u UKC Tuzla.

Brčko:

U protekla 24 sata:

  • Policijska uprava evidentirala je 1 saobraćajnu nesreću i 2 krivična djela.
  • Vatrogasna jedinica zabilježila je 3 tehničke intervencije.
  • Hitna služba evidentirala je 59 pacijenata, te su rođena 2 dječaka.

A.Osmičić