Stanje na cestama 11. 09. 2020. godine

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Izdvajamo dionice uz rijeke Bosnu, Spreču, Drinu, Lašvu, šire područje Kupresa, kao i dionice u zapadnoj Bosni. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (most preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar, Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko, Šešlije-Modriča i Posušje-Rakitno.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama Bosne je moguća magla i niska naoblaka. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 35 °C.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba, osim što je tokom jutarnjih sati poželjno biti oprezniji zbog moguće lokalne pojave magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje. Preporučljivo je slojevito se odjenuti obzirom da će nakon svježijeg prijepodneva, u drugom dijelu dana biti osjetno toplije.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 17°C. Tokom dana pretežno sunčano sa maksimalnom temperaturom zraka oko 29°C.

U protekla 24 sata:

  • Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.
  • Hitna služba zabilježila je 63 pacjenta.
  • Policijska stanica zabilježila je 2 događaja pod ostalo i 1 saobraćajnu nesreću u Sarajevskoj ulici. Pri saobraćajnoj nesreći povrijeđene su 2 N.N. osobe, a povrede je konstatovao doktor Doma zdravlja Gradačac.