Kolovoz je jutros pretežno mokar, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na dionicama u jugozapadnim krajevima upozoravamo na jake udare vjetra.

Na svim putnim pravcima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, zbog čega se saobraća jednom trakom naizmjenično, uz regulaciju semaforima. U narednim danima očekuje se obustava saobraćaja u tunelu u vremenu od 23 do 04:30 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna vozila ne mogu proći.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Klašnice-Laktaši, Stupari-Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Blažuj-Kiseljak i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni pada i snijeg i kiša, a u Hercegovini kiša.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -4; Gradačac 0; Bijeljina, Sanski Most i Tuzla 1; Banja Luka, Bihać, Bugojno, Doboj, Ivan-sedlo i Jajce 2; Drvar i Livno 3; Sarajevo 4; Zenica 5; Grude 6; Mostar, Stolac i Trebinje 8; Neum 9°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 930Pa, za 13hPa je manji od normalnog i raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina prije podne. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti i prestanak padavina. U Bosni će padati snijeg ili susnježica, u jutarnjim satima u nizinama će padati i kiša. U Hercegovini kiša u jutarnjim satima. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Dnevna temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

Biometeorološke prilike su nepovoljne. Tokom jutra, uz padavine i tmurno vrijeme, većina populacije biće lošijeg raspoloženja. Pojačano sjeverno strujanje i osjetnije zahlađenje u poslijepodnevnim satima, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće pojačane tegobe. Poseban oprez savjetuje se osobama sa plućnim i kardiovaskularnim smetnjama, tim prije što promjena vremena slijedi nakon višednevnog perioda sa natprosječnim temperaturama zraka, Poželjno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i ne pretjerivati sa aktivnostima.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je -1°C. U toku dana se očekuje umjereno oblačno vrijeme uz maksimalnu dnevnu temperaturu zraka do -5°C.

Najavljeni su planski prekidi za 11.02.2021. godine. Isključenje će se vršiti na TS 35/10kV Kerep LR Lukavac Pašin od 08:30 – 15:30 sati.

Bez napajanja električnom energijom bit će: Kukuruzi, Mahmut Mahala, Gluhe, Alibašići, Kamberi, Grabov Gaj i Avramovina.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica nije imala intervencija.

Hitna služba je primila i pregledala 67 pacijenata.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 2 krivična djela.

Hitna služba je primila i pregledala 70 pacijenata, rođene su 1 ženska i 2 muške bebe, 1 osoba je preminula.

Vatrogasna jedinica je imala 1 požarnu intervenciju

B1 TV