Podaci Hidrometeorološkog zavoda FBiH

Narednih dana očekuju nas drastične promjene vremena

Sutra u Bosni umjereno, a ponegdje i pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti dugotrajne magle. Vjetar u Bosni slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 1, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 8, na jugu zemlje od 9 do 13 stepeni. 

U ponedjeljak dugotrajna magla i niska oblačnost očekuje se na području Krajine, sjevera, sjeveroistoka, te po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama sunčano. Vjetar u Bosni slab istočnog i jugoistočnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8, na jugu zemlje od 9 do 13 stepeni.

U utorak u Bosni malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. U Hercegovini pretežno vedro. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10, na jugu zemlje od 9 do 13 stepeni.

 Stanje na cestama 11. 01. 2020. 

Niske temperature ovoga jutra doprinose formiranju poledice, zbog čega vozače pozivamo na pojačan oprez. Posebnu pažnju skrećemo na puteve u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Pojačana frekvencija vozila u toku dana očekuje se na ski centrima, kao i na lokalnim zimskim izletištima.

Zbog sanacionih radova, danas od 11 do 16 sati doći će do obustave saobraćaja na dionici Crna Rijeka-Mrkonjić Grad. Vozila će se za vrijeme obustave preusmjeravati na alternativne pravce.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Gradina. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata primila i pregledala 105 pacijenata, jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

Policijska stanica je u proteklom periodu zabilježili dva događaja pod ostalo.

Komunalno nema problema u vodosnabdijevanju gradskog vodovoda.

Vatrogasna jedinica je imala intervenciju gašenja zapaljenog odžaka na porodičnoj kući u ul. 16. muslimanske partizanske brigade.

Jutarnja temperatura u Gradačcu je iznosila 5°C, najviša dnevna do 10°C. Vrijema danas stabilno i sunčano.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno je 10 beba, pet dječaka i pet djevojčica.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata pregledala 67 pacijenata, na svijet su došle dvije muške bebe.

Policijska stanica je u proteklom periodu zabilježila dvije saobraćajne nezgode i jedno krivično djelo.

Vatrogasna jedinica je imala jednu tehničku intervenciju i dvije intervencije gašenja požara.

B1 TV