Stanje na cestama 10. 09. 2020.

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici Strujići-Mrkonjići) saobraćaj se obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (most preko rijeke Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Ključ, zbog radova kod mjesta Gornje Bravsko, kao i na magistralnom putu Maglaj-Doboj u mjestu Mravići od 07 do 17 sati saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle i niske naoblake, a u ostalim područjima sunčano.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Sokolac 9; Livno 10; Drvar 11; Bjelašnica 12; Bihać, Bugojno, Grude, Ivan Sedlo 13; Sanski Most, Sarajevo, Tuzla 14; Doboj, Jajce, Široki Brijeg 15; Stolac 16; Zenica 17; Gradačac 18; Trebinje 20; Mostar 21; Neum 22; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947 hPa, za 3 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini, veći dio dana, jugozapadni. Dnevna temperatura od 25 do 30, na jugu do 34 °C.

Povoljne biometeorološke prilike, duži sunčani periodi i porast temperatura ugodno će djelovati na većinu populacije. Hronični bolesnici i meteoropate osjetiće olakšanje. Nešto više opreza neophodno je u drugom dijelu dana, usljed porasta temperatura i mjestimično izraženijeg osjeta sparine. Također, poželjno je provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 18°C. Tokom dana pretežno sunčano sa maksimalnom temperaturom zraka oko 29°C.

U protekla 24 sata:

  • Hitna služba evidentirala je 64 pacijenta, a 4 osobe su upućene u UKC Tuzla.
  • Policijska stanica zabilježila je 1 događaj pod ostalo, 1 kriminalno djelo (Kerep) i 1 saobraćajnu nezgodu sa materijalnom štetom u Lukavcu Donjem.
  • Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24 sata:

  • Policijska uprava nije imala intervencija.
  • Vatrogasna jedinica imala je 1 požarnu i 2 tehničke intervencije.
  • Urgentni centar zabilježio je 65 pacijenata, rođena su 2 dječaka i 1 djevojčica, a 2 osobe su preminule.