Stanje na cestama 10. 06. 2021. u 08 : 10 sati

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su radovi na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, zbog čega se saobraća usporeno, preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici voze opreznije.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Na krajnjem sjeveroistoku Bosne su zabilježeni lokalni pljuskovi.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 8; Ivan-sedlo 14; Bihać, Bugojno, Drvar, Grude, Sarajevo-Bjelave 15; Sanski Most, Tuzla 16; Livno 18; Zenica 19; Gradačac 20; Mostar 23; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U prvom dijelu dana na sjeveroistoku Bosne sa lokalnim pljuskovima. Poslije podne porast naoblake u cijeloj zemlji će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. U Bosni je lokalno moguće jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno intenzivnijim padavinama, jakim udarima vjetra i gradom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura od 24 do 28, na jugu do 32 °C.

Uz relativno povoljne biometeorološke prilike većina stanovništva će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Prije podne svježije i ugodnije, u drugom dijelu dana će pojačan osjet sparine i lokalni pljuskovi povremeno kvariti ugođaj. Tokom vedrijih perioda vrijednosti UV indeksa će biti visoke, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju zaštiti od sunca i vrućine u najtoplijem dijelu dana, te po potrebi reducirati boravak na otvorenom. Poželjno je ne pretjerivati sa odijevanjem.

PORODILIŠTE TK – U porodilištu UKC-a Tuzla, rođeno je 12 beba, sedam djevojčica i pet dječaka.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 19°C. U toku dana se očekuje sunčano do umjereno oblačno oblačno vrijeme sa mogućom kišom i maksimalnom dnevnom temperaturom zraka do 26°C.

Komunalac – U toku izvođenja radova na rekonstrukciji azbest cementnih cijevi dolazit će do privremenog prekida vodosnabdijevanja. Prekidi će trajati od 07:00 do 19:00 svaki radni dan uključujući i subotu. Drugi veći prekidi ili kvarovi nisu najavljeni za danas.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je evidentirala jednu saobraćajnu nezgodu u ulici Žrtava genocida u Srebrenici u kojoj je jedno lice zadobilo povrede i jedan događaj u rubrici Ostali događaji.

Hitna služba je primila i pregledala 77 pacijenata.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 3 krivična djela i 1 saobraćajnu nezgodu.

Hitna služba je primila i pregledala 71 pacijenta, rođene su 2 muške i 2 ženske bebe, 3 osobe su preminule.

Vatrogasna jedinica je imala 2 tehničke i 2 požarne intervencije.

B1 TV