Jutros se na većini putnih pravaca u BIH saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, a na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Za danas je najavljen početak radova na magistralnom putu Šuica-Tomislavgrad (u naselju Šuica). Na mjestu izvođenja radova vozila će od 07 do 17 sati saobraćati naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Mostar-Široki Brijeg (od ulaza u Mostar do Balinovca), Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice-Šićki Brod, Šićki Brod-Orašje, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Šešlije-Modriča i Rogatica-Ustipraća.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.


 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni oblačno vrijeme. U većem dijelu Hercegovine je vedro. Oblačno je na sjeveru Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica 0; Ivan Sedlo i Livno 5; Drvar i Široki Brijeg 6; Bihać i Grude 7; Bugojno, Jajce, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 8; Banja Luka, Gradačac i Zenica 9; Bijeljina i Doboj 10; Trebinje 13; Neum 14; Mostar 15°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 957Pa, za 13hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni veći dio dana oblačno. Postepeno smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim satima. U većem dijelu Hercegovine danas sunčano. Na sjeveru Hercegovine smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini slaba do umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 20°C.

Uz povoljnije biometeorološke prilike i stabilnije vrijeme, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika postepeno će se umanjiti. U centralnim i istočnim područjima zemlje, usljed dužeg zadržavanja naoblake tokom prijepodneva, kod osjetljivijih osoba moguće su slabije poteškoće. Potom, sa prolaskom fronta, sunčanije i ugodnije u cijeloj zemlji.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka iznosila je 10°C, dok se u toku dana očekuje umjereno oblačno vrijeme uz maksimalnu temperaturu do 15°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 3 događaja pod ostalo.

Hitna služba je primila i pregledala 74 pacijenta, 3 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 3 krivična djela i 1 saobraćajnu nezgodu.

Hitna služba je primila i pregledala 26 pacijenata, rođene su 4 muške i 2 ženske bebe, 4 osobe su preminule.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 TV