U većem dijelu zemlje pretežno sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle i niske naoblake. Jutarnja temperatura od -9 do -3, na planinama do -12, na jugu od -1 do 5, a dnevna od 0 do 5, na jugu od 4 do 9 stepeni.

U petak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne, ujutro i prije podne, je moguć slab snijeg ili slaba kiša. Jutarnja temperatura od -7 do -1, na planinama do -10, na jugu od 0 do 5, a najviša dnevna od 2 do 7, na jugu od 6 do 11 stepeni.

Prvog dana vikenda očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama Bosne i uz riječne tokove može biti magle ili niskih oblaka. Jutarnja temperatura od -7 do 0, na jugu od -1 do 4, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu od 5 do 11 stepeni.

U nedjelju u Bosni umjereno oblačno, a u Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama Bosne i uz riječne tokove može biti magle ili niskih oblaka. Jutarnja temperatura od -4 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 2 do 8 stepeni, na jugu i sjeveru do 12.

Stanje na putevima

Regionalni put Prozor-Tomislavgrad zbog jakog vjetra i snježnih nanosa zatvoren je za saobraćaj. Jutros od 1:30 sati za sve kategorije vozila otvoren je magistralni put Glamoč-Mlinište, dok na putu Kupres-Šuica-Livno za sada mogu saobraćati samo putnička vozila. Zbog zaostalog teretnog vozila otežano, jednom trakom, saobraća se na magistralnom putu Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo).

– Za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca na putevima: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Glamoč-Mlinište, Trnovo-Dobro Polje (Rogoj) i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), kao i na širem području Romanij.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju. Upozoravamo i jake udare vjetra, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima. Zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja.

Apelujemo na vozače da prije polaska na putovanje provjere informacije o stanju na cestama (putem telefona 1282, na našoj web stranici i mobilnoj aplikaciji), kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 76 intervencija, rođena je jedna beba.

Policijska stanica je proteklom periodu evidentirala 5 kaznenih djela.

Vatrogasna jedinica je imala tri tehničke intervencije.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata pregledala 111 pacijenata.

Policijsak stanica u proteklom periodu nije evidentirala dešavanja na području Gradačca.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

PORODILIŠTE UKC TUZLA– Rođeno je osam beba, četiri dječaka i četiri djevojčice.

Jutarnja temperatura u Gradačcu -2°C, najviša dnevna od 5°C do 8°C. Vrijeme danas stabilno, malo do umjereno oblačno i sunčano.

B1 TV