OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 05. 03. 2020. u 07 : 50 sati

Vidljivost je zbog magle smanjena na putevima Lanište-Ključ, Mrkonjić Grad-Jajce i Jajce-Crna Rijeka, kao i na putevima uz Bosnu, Lašvu i Spreču. Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je od 09 do 15 sati na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (dionici Crna Rijeka-Bjelajce).

Zbog deminerskih radova od 07:30 do 16 sati na dionici Bosanski Petrovac-Ključ (prevoj Lanište), dolazi do 15-minutnih obustava saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići zatvoren je za saobraćaj zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

PROGNOZA

Jutros je u većem dijelu naše zemlje pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama ima magle i niske naoblake.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -9; Drvar -4; Bugojno -3; Livno -2; Grude, Ivan Sedlo, Tuzla -1; Bihać, Bijeljina, Jajce, Sarajevo-Bjelave, Široki Brijeg, Srebrenica 0; Banja Luka, Prijedor, Sanski Most, Zenica 1; Gradačac 2; Stolac 3; Trebinje 5; Mostar, Neum 8; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 937 hPa, za 5 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama Bosne, dio prijepodneva, sa maglom ili niskom naoblakom. Novo naoblačenje sa zapada krajem dana. Vjetar u Bosni slab istočni i jugoistočni. U Hercegovini prije podne slaba do umjerena bura, a poslije podne vjetar slab jugozapadnog smjera. Dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu do 15 °C.

Jutros je u Gradačcu jutarnja temperatura -1°C sa mrazom u širem djelu grada. Tokom dana ce biti sunčano sa mogućom naoblakom sa temperaturom do 13°C a poslije podne nas očekuje pad temperatura na 3°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Stabilizacija vremenskih prilika povoljno će djelovati na većinu ljudi, a hronični bolesnici i meteoropati osjetiće olakšanje.

Temperature će tokom jutra biti niske, čemu bi trebali posvetiti pažnju i prikladno se odjenuti.

U Bosni bi nešto duže zadržavanje naoblake i pojava magle u prijepodnevnim satima mogli stvoriti manje poteškoće osjetljivim osobama. u ostatku dana znatno ugodnije uz postepeno zatopljenje.

Brčko:

Hitna služba je za prethodnu noc imala 86 intervencija. Rođene su dvije bebe, dječak i djevojčica. Dvoje lica je umrlo.

Policija nije imala intervencija.

Vatrogasno društvo je imalo jedan slučaj zapaljenog kontejnera.

Gradačac:

Hitna služba je za prethodnu noć imala 60 intervencija a jedno je upućeno u UKC Tuzla.

Na porodilištu UKC Tuzla rođeno je sedam beba, četiri djevojčice i tri dječaka.

Vatrogasna služba nije imala intervencija.

Policijska uprava nije imala intervencija.