Prije podne pljuskovi se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Jače naoblačenje s kišom u cijeloj zemlji od večernjih sati i u noći na nedjelju. Obilnije padavine u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura između 10 i 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 20 i 26, na sjeveru i do 29 stepeni, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod.

Biometeorološka prognoza je loša. Opća slika dodatno će se pogoršavati sa odmicanjem dana, pod uticajem sve izraženije promjene vremena, praćene povećanom naoblakom, kišom i južnim strujanjem, ponajprije u Hercegovini i Krajini, sa noćnim satima i u ostatku zemlje. Hronični bolesnici i meteoropate će imati pojačane tegobe, stoga bi trebali umanjiti aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugeriše se opreznija vožnju.

STANJE NA CESTI U BIH

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke Lašvu i Drinu, a na tim dionicama i kolovoz je mjestimično vlažan.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu M-5 u Kiseljaku danas do 18 sati zbog radova na asfaltiranju vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona mogu koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 18°C. Tokom dana pretežno sunčano sa maksimalnom temperaturom zraka od 29°C.

U protekla 24 sata:

  • Policijska stanica i Vatrogasna jedinica nisu imale intervencija.
  • Hitna služba zabilježila je 84 pacijenta. Upućenih u UKC Tuzla nije bilo.
  • Radarska kontrola najavljena je od 14:30 do 16:30 sati M-1.9 – Vučkovci.

A.Osmičić