OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 03. 03. 2020. u 07 : 30 sati

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada, u većem dijelu BiH saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Upozoravamo i na mjestimično jače udare vjetra, posebno u zapadnim i jugozapadnim krajevima, kao i na učestale odrone na brojnim dionicama. Na dionicama u jugoistočnim krajevima i vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog deminerskih radova od 07:30 do 16 sati na dionici Bosanski Petrovac-Ključ (prevoj Lanište), dolazi do 15-minutnih obustava saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je od 09 do 15 sati na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (dionici Crna Rijeka-Bjelajce).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

S obzirom da su meteorolozi za danas najavili olujne udare vjetra, posebno u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni kao i u Hercegovini, apelujemo na vozače da svoje putovanje prilagode uvjetima na putu. Dodatno, za područje Hercegovine prognoziraju se jači pljuskovi, dok su u planinskim predjelima moguće i snježne padavine.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda FBiH

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje pada kiša.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica 0; Ivan Sedlo 8; Livno 9; Bihać i Drvar 10; Bugojno 11; Doboj, Grude, Sarajevo i Široki Brijeg 12; Gradačac, Mostar i Trebinje 13; Jajce, Neum, Sanski Most, Stolac i Zenica 14; Banja Luka i Tuzla 15°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 927Pa, za 15hPa je manji od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. U Bosni većinom slabije padavine. Jače padavine na području Hercegovine. Obilnija kiša se očekuje na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine, gdje se prognozira između 50 i 100 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14°C.

Biometrijska prognoza

Utorak 03.03.2020. godine
Biometeorološka prognoza i dalje je nepovoljna za veći dio zemlje. Usljed nestabilnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće su izraženije tegobe poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, nesanice. Temperature neće suviše oscilirati, mada će povremeno jači jugo kvariti ugođaj. Opšta slika će biti lošija u Hercegovini.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 78 intervencija, na svijet su došle četiri djevojčice.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala jedno narušavanje javnog reda i mira.

Vatrogasna jedinica je imala četiri intrvencije gašenja požara.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 175 intervencija, tri osobe du upućene u UKC Tuzla.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala jedan događaj pod ostalo.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

Vatrogasna jedinica je u proteklom periodu imala dvije intervencije gašenja požara na niskom rastinju u 14:27 sati u Hrgovima Gornjim, u 18:16 sati u Krečanama Donjim. Oba požara su ugašena, učestvovali su po tri vatrogasca u oba požara.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođene su četiri bebe, tri dječaka i jedna djevojčica.

Jutarnja temperatura u Gradačcu je 13°C, najviša dnevna od 16°C do 18°C.

B1 TV