Iz BIHAMK na posebnu pažnju pozivaju vozače iz južnih krajeva BiH

Pojačan oprez ovoga jutra, iz BIHAMK-a, savjetuju vozačima u južnim krajevima naše zemlje gdje se saobraća po pretežno mokrom i klizavom kolovozu. 

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na planinskim prevojima, a upozoravamo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. 

Sanacioni radovi izvode se na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. 

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Karaula na magistralnom putu Kladanj-Olovo, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Ključ-Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda FBiH

Kišovit vikend pred nama: Zaobiđite Hercegovinu u nedjelju, vjetar i do 65 km/h

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Povremeni jači pljuskovi u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 18°C.

Drugog dana vikenda u našoj zemlji oblačno vrijeme. Obilnija kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. U ovim područjima je moguća i grmljavina. U većem dijelu Bosne slabije padavine. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, sa jakim udarima brzine 45 do 65 km/h. 

U večernjim satima lokalno udari juga mogu biti i do 80 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 stepena. 

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. U Bosni slabija kiša, jači pljuskovi u Hercegovini. Padavine većinom prije podne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, sa jačim udarima brzine 40 do 50 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20.

U utorak u našoj zemlji oblačno vrijeme sa kišom. Obilnija kiša je moguća u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar umjeren i jak južnog smjera, sa udarima od 45 do 65 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 stepana.

Gradačac:

Hitna je u toku 24 sata pregledala 102 pacijenta.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

Policijska stanica nema zabilježenih događaja.

Jutarnja temperatura u Gradačcu je iznosila 5°C, najviša dnevna od 13-19°C,vrijeme danas pretežno oblačno.

PORODILIŠTE – Rođeno je devet beba, četiri djevojčice i pet dječaka.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 78 intervencija, na svijet su došle tri bebe.

Policijska stanica je zabilježila tri saobraćajne nezgode.

Vatrogasna jedinica je imala tri tehničke intervencije.

B1 TV.