OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 01. 04. 2020.

Zbog niskih temperatura ovoga jutra vozače upozoravamo na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Pojačana je frekvencija teretnih vozila u oba smjera na graničnom prelazu Bosanska Gradiška, kao i na ulazu u BiH na graničnom prelazu Karakaj.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati.

PROGNOZA

Danas u jutarnjim satima i prije podne, u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom, a na istoku i jugoistoku Hercegovine moguća je i slaba kiša. 

U većem dijelu zemlje malo do umjereno oblačno i nešto sunčanije na jugu. Do kraja dana, postupno smanjenje oblačnosti u cijeloj zemlji. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjerena bura koja će krajem dana oslabiti. 

Jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i 0, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 8, na jugu i sjeveru zemlje do 12 stepeni.  

U Sarajevu pretežno oblačno sa slabim snijegom u jutarnjim satima i prije podne. Tokom dana, bez padavina i postupno smanjenje oblačnosti. Jutarnja temperatura oko -3, a najviša dnevna oko 3 stepena.

Sutra u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 5, na jugu zemlje do 7, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15, na jugu zemlje do 18 stepeni.  

Prvog dana vikenda u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5, na jugu zemlje do 7, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15, na jugu i sjeveru do 18 stepeni.

Uz tmurno i hladno vrijeme, kod osjetljivih osoba moguće su nešto jače tegobe, ponajviše u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije. Povećana naoblaka i magla u Bosni, također će dodatno praviti probleme. Pri tome će se opšta slika postepeno poboljšavati u drugom dijelu dana, a negativni uticaj vremenskih prilika će, u cijeloj zemlji, oslabiti tokom noći.

Brčko:

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala jednu saobraćajnu nezgodu sa materijalnom štetom.

Hitna služba je u toku 24 sata imala 24 intervencije, na svijet je došlo pet beba, jedna djevojčica i četiri dječaka.

Vatrogasna jedinica je imala tri tehničke intervencije.

Gradačac:

Policijska stanica u proteklom periodu nije evidentirala dešavanja na području grada Gradačac.

Vatrogasna jedinica je imala intervenciju gašenja požara u porodičnoj kući na Požarikama (gorilo kupatilo). Intervencija je trajala od 15:37 sati do 16:20 sati, učestvovalo je jedno vozilo sa tri vatrogasca.

Hitna služba je u toku 24 sata primila i pregledala 32 pacijenta, bile su četiri lokalne intervencije i jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

Komunalno nema problem u snabdijevanju gradskog vodovoda.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno je osam beba, pet dječaka i tri djevojčice.

Jutarnja temperatura u Gradačcu -2°C, najviša dnevana od 10 °C do 15°C. Vrijeme danas malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima.

B1 TV