OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 31. 03. 2020. u 07 : 30 sati

Niske temperature i pretežno mokar kolovoz ovoga jutra doprinose formiranju poledice, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Pojačan je promet teretnih vozila u oba smjera na graničnom prelazu Bosanska Gradiška, kao i na ulazu u BiH na graničnom prelazu Karakaj.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH.  Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina. U vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja na području BiH.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.


Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati.

 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom ili snijegom, a u Hercegovini sa kišom. Padavine slabog intenziteta. U večernjim satima smanjenje oblačnosti u sjevernim i sjeverozapadnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 3, na jugu od 6 do 9, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 7, na jugu zemlje od 9 do 13 stupnjeva.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Pojačan osjet hladnoće, usljed nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u zraku, lose će djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare. Neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti, naročito tokom jutra i večeri. Na jugu malo ugodnije, uz nešto više temperature.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Prema kartama prognostičkih modela, nakon relativno toplog posljednjeg martovskog vikenda, većim dijelom naredne sedmice očekuje se hladnije vrijeme, praćeno povećanom naoblakom i povremenim padavinama slabijeg intenziteta, na jugu pretežno sa kišom, u unutrašnjosti zemlje moguće sa snijegom. Preovladavaće sjeverni vjetar. Od utorka 31.03. izgledna je pojava jutarnjih mrazeva umjerenog intenziteta, pri čemu će se minimalne temperature kretati od -6 do 0 u centralnim područjima zemlje, na sjeveru i jugu do 4 °C. Maksimalne dnevne dostizaće od 0 do 4 °C u unutrašnjosti, na jugu do 8 °C. Od četvrtka 02.04., opasnost od pojave mraza će se umanjiti, pri tome će jutarnje temperature oscilirati od 0 do 6 °C. Danju će otopliti, preovladavaće sunčanije vrijeme, a maksimalne temperature dostizaće krajem vikenda između 6 i 10 °C u centralnim dijelovima zemlje, u Krajini, Posavini i Hercegovini od 12 do 14 °C. Pojava mraza mogli bi uzrokovati štete na ranocvjetajućim kulturama, stoga je preporučljivo pratiti prognoze i savjete stručnih službi, kako bi poljoprivrednici pravovremeno reagovali.

Gradačac:

Danas nas očekuje oblačno vrijeme sa snijegom i mogućom kišom. Jutarnja temperatura u 8:00h iznosila je 0°C, dok nas maksimalna dnevna očekuje od 4 do 7°C.

Za Vatrogasnu jedinicu noć je protekla mirno.

Policijska uprava je evidentirala 1 remećenje javnog reda i mira i 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 53 pacijenta. Upućenih u UKC Tuzla nije bilo.

Brčko:

Vatrogasna jedinica je intervenisala 3 puta, intervencije su bile tehničke.

Policijska uprava je evidentirala 2 krivična djela.

Urgentni centar je evidentisao 18 pacijenata, rođene su 2 djevojčice i 1 dječak, a 3 lica su preminula.

MOLIMO GRAĐANE DA POŠTUJU ODREDBE KRIZNOG ŠTABA TUZLANSKOG KANTONA.

A.Osmičić, B1 TV