Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH


U jutarnim satima nešto više oblaka. Tokom dana, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini vedro. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnoj i istočnoj Bosni. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a najviša dnevna od 26 do 32, na jugu do 35 stupnjeva.

Jutarnji sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe poput nervoze, glavobolje i malaksalosti. Poželjno je reducirati aktivnosti, a učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji u poslijepodnevnim satima. Usljed manjka svježine tokom noći, mogući su problemi sa snom. Opšta slika će biti lošija u unutrašnjosti zemlje.

 Prema prognostičkim kartama, krajem ovog i početkom narednog mjeseca očekuje se sunčano i stabilno vrijeme, uz dodatni porast temperatura zraka. Minimalne vrijednosti kretaće se od 15 do 20, na jugu do 22 °C, maksimalne dnevne dostizaće u unutrašnjosti između 24 i 30, na jugu i sjeveru zemlje do 33 °C. Od sredine sedmice, u Bosni će se povećati izgledi za povremene, kratkotrajne lokalne pljuskove mjestimično praćene grmljavinom, pretežno u poslijepodnevnim satima.
Na izmaku narednog vikenda očekuje se osjetnija promjena vremena, uz povećanu naoblaku, padavine i nešto niže temperature.
Preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom. Zalihe vlage u zemljištu su dovoljne za nesmetan razvoj proljetnih kultura, prije svega intenzivan porast kukuruza. Žetva ječma u Posavini je u toku, a u sedmici pred nama očekuje se početak žetve ranih sorti pšenice.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 20°C. Tokom dana sunčano sa maksimalnom dnevnom temperaturom oko 30°C.

U protekla 24 sata:

  • Hitna služba evidentirala je 77 pacijenata a 1 lice je upućeno u UKC Tuzla.
  • Policijska stanica evidentirala je 2 događaja pod ostalo.
  • Vatrogasna jedinica imala je jednu intervenciju gašenja požara u Ledenicama Donjim. Požar se desio u krugu firme “Rajčanka” gdje su gorjeli trupci i građa. Vatrogasna jedinica dojavu je dobila u 20:02, a požar je bio ugašen u 20:55. Intervenisalo je 1 vozilo i 3 vatrogasca.

BRČKO:

U protekla 24 sata:

  • Policijska uprava evidentirala je 1 remećenje javnog reda i mira.
  • Vatrogasna jedinica imala je 4 tehničke i 1 požarnu intervenciju.
  • Urgentni centar zabilježio je 66 pacijenata, rođena su 2 dječaka i 1 djevojčica, a 1 lice je preminulo.

A.Osmičić