OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 30. 03. 2020. u 07 : 20 sati

Vozačima skrećemo pažnju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno u kanjonima i na planinskim prevojima.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu.

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Gradina.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH.  Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina. U vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja na području BiH.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.


Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni prije podne jače naoblačenje. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni će padati slaba kiša. U Hercegovini većinom umjerena naoblaka, naoblačit će se na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje od 15 do 19°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike postepeno će, sa odmicanjem dana, biti lošije. Promjena vremena, praćena povećanom naoblakom i padavinama, izraženije u dijelu Bosne, nepovoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije poput reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, problemi sa snom. Sa dolaskom noći opšta slika dodatno će se pogoršati.

Gradačac:

Jutarnja temperatura u 7:00h iznosila je 0°C, a u toku dana nas očekuje djelimično oblačno vrijeme sa temperaturom od 9-11°C.

Policijska uprava zabilježila je 1 krivično djelo u Ul. Požaričkih branilaca i 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je u protekla 24h 58 pacijenata, a upućenih na UKC Tuzla nije bilo.

Vatrogasna jedinica je imala mirnu smjenu.

Brčko:

Policijska uprava je evidentirala 1 narušavanje reda i mira, 1 krivično djelo, te 1 saobraćajnu.

Urgentni centar je evidentirao 27 pacijenata a 2 lica su preminula.

Vatrogasna jedinica je imala 2 požarne i 3 tehničke intervencije.

(Zbog novonastale situacije, poštujte odredbe Kriznog štaba, ne stvarajte paniku svojim sugrađanima.)